Има ли смисъл от ученето?

Напоследък често се дискутира темата, дали има смисъл от ученето. Много хора смятат, че от ученето в училище няма голям смисъл. Други твърдят, че образованието в България е на много ниско ниво. Аз съм на същото мнение. За съжаление учителите, като че ли полагат усилия, за да ликвидират желанието на учениците да учат и допълнително помагат с поведението си. Благодарение на интернет младежите разбират, че повечето лидери, основатели на големи компании са били изгонвани от университети, сами са се отказвали от университети или въобще не са влизали. Има много снимки на Бил Гейтс с инженер, който си е останал инженер, а Бил Гейтс е собственик на голяма компания, Стив Джобс, Ричард Брансън и много други.

Уважаеми читатели, моля представете тази статия на децата си, за да разберат защо тези хора са се отказали от образованието. Сигурен съм, че всички са виждали снимката за рождения ден на яхтата на Васко двойкаджията. Снимката е забавна, но може да попречи по някакъв начин на правилното развитие на децата.

За ученето ли говорим, т.е. за увеличаването на знания или за дипломата по принцип?

Тези, които са се отказали от образованието са го направили, защото са имали по-големи мечти, например да напишат собствен учебник по инженерни науки или по физика, идея за собствен бизнес, който смята, че ще промени света или мечта, която е над обикновените науки, които се учат в обикновените училища, а дори и в специализираните. Аз също смятам, че ученето е скучно и непривлекателно за мен, не виждам много смисъл в него. Но се скъсвам да чета за нещата, които силно ме интересуват. Налага се да крада време от съня ми, за да чета и да се образовам по темите, които са важни за мен. 

Моля, забележете, че хората, които виждаме по мотивиращите снимки с кратък текст, са тези, които са спрели да учат, защото са имали огромни мечти, и са следвали мечтите си с огромно желание и са правили само това, всеки час, всеки ден. Не са спрели да учат, защото им е било скучно, а защото са имали огромна цел.

Сега скъпи младежо, който четеш това, се запитай: Имаш ли мечта, която може да обърне света наопаки, имаш ли идея, която може да подобри живота на хората или да ги обогати по някакъв начин? Можеш ли да напишеш по-добър учебник по математика, физика или биология?

Ако отговориш на горните въпроси с НЕ, отивай в училище и си гледай уроците и задачите, докато не отговориш с ДА, на някой от въпросите. Ако никога не успееш да отговориш с ДА на тези въпроси, не се притеснявай. Има няколко малки неща, които са много големи, на които хората не обръщат никакво внимание и искам да ги споделя с теб:

Успешен е всеки човек, който иска да бъде барман и това прави по цял ден, защото това е мечтата му. Успешен е учителят, който преподава на деца и младежи, защото точно това иска да прави и се раздава на максимум на учениците. Успешен е лекарят, който лекува хората, защото това иска да прави, а не защото някой го е накарал да го прави. Неуспешните са тези, които отиват насила на работа заради гадната заплата и постоянно се оплакват от всичко наоколо, свободното си време изкарват пред телевизора или други безмислени дейности, които не носят никаква полза.

Никога няма да си успешен, ако правиш нещо, което не ти харесва.

Ако искаш да се чувстваш безсилен  и слаб, просто прави нещата които не искаш да правиш, оправдавай се с другите, с държавата, с баба ти, с ниската заплата, с планетите ….. ужасно е. Ако искаш да бъдеш такъв, изборът е твой, лесно е, просто прави нещата, които не ти харесват. Не учи, не се образовай и ще го постигнеш.

Скъпи млади читатели, намерете професията, която искате да вършите, която ще ви прави щастливи всеки ден. Само тогава ще можете да бъдете успешни. И тогава ще разберете, че само с учене ще успеете да постигнете успеха. Какво казва Стив Джобс: “Следвай мечтите си!” Ами послушайте го!

Само не си мислете, че като спрете да учите веднага се превръщате в Бил Гейтс или Стив Джобс. Те не са се родили успешни. Те са станали успешни, защото са се старали да постигнат своите мечти и цели в продължение на години, без да обръщат внимание на нищо друго. След като са се постарали достатъчно, са станали тези, които сега вие виждате. Но за съжаление в снимки с кратък текст не виждате пътя, който са извървяли, а само резултатът, който са постигнали. Ако гледате мотивиращите снимки, научете се да четете между редовете. В примера с Бил Гейтс, това означава да прочетете какво е правил между отказването от университета до превръщането му в това, което вие виждате сега. Ето това означава да можеш да четеш между редовете. Да осмилиш връзката между едното изречение и следващото.

Какво показва последната снимка? Показва на младежите, че не трябва да работят. Ами който иска да стане порно звезда, според снимката, отива на плажа и започва да се снима, печели яки пари и живота му се изпълва с яхти, поршета, 7-звездни хотели и т.н. И там конкуренцията е брутална, скъпи младежи. Няма лесно забогатяване, дори и в порно индустрията. На всичкото отгоре иска поддържане на тялото, сексуални умения и специално поведение. Това не е като да правиш секс по време на петъчния купон в квартала.

Запомнете, пари се плащат срещу знания и умения!

Уважаеми читателю, ако си родител на някой младеж, който смята, че няма смисъл от ученето, моля, накарайте го да прочете този материал. Написах го специално за един младеж, който скоро ще навърши 18 и може да открие себе си тук някъде и мисля, че най-доброто, което трябва да направи в тази невероятна възраст е, да осъзнае, че е на кръстопът и трябва добре да помисли, кой път трябва да хване.

Като заключение, ще опиша следната стратегия:

Мечта, която се превърне в цел, може да те предизвика да я реализираш. Така ще забравиш за трудностите, войните, болестите и нещастията, защото целта ще ангажира всяка гънка в мозъка ти и нищо друго няма да те интересува.

Успех на всички!

Leave a comment