Бюджет

family budgetКак да помогнем на децата да се справят с джобните? Като им помогнем да изготвят бюджет за месеца. Колкото по-рано ги научим, толкова по-лесен ще им бъде живота. Така ще ги предпазим от излишни кредити, финансово невежество и неконтролиран живот.

Ако си похарчат парите за месеца в първата седмица, са обречени на нищета през останалите 3 седмици. Сега са деца и ние ще им даваме, (което е голяма грешка), но кой ще им дава, когато станат големи и трябва да носят отговорност за семействата си?

Има едно нещо, което всеки човек, който иска да управлява парите си, трябва да го прави. Нарича се бюджет.

Не че аз съм го измислил, но е повече от ясно: Ако не управляваме ние парите си, те нас ще управляват!

В повечето случаи, когато сме на месечна заплата, винаги знаем колко ще ни бъде дохода. Имаме бюджета наполовина изготвен. Обаче не знаем нищо за разхода. И там идват трудностите.

Повечето хора, докато са млади казват, че не им се занимава с глупости. Няма да позволят да си направят живота скотски. Няма да си цепят стотинката и т.н. и т.н. И така живота си върви и  става все по-труден, когато идват старините. Тогава приходите намаляват, работа не се намира толкова лесно, не сме толкова енергични и сръчни, а разходите се увеличават. А тези разходи тогава не са за удоволствия, а за да могат хората да живеят – качествена храна, лекарства и т.н.

Не виждам нищо срамно, скотско и ненормално в това, човек да контролира парите си, да планира живота си, да планира, да предвижда.

По-скоро е срамно да знаеш, че имаш 30 лв, да ги похарчиш всичките до 25-то число и за останалите 5 дни от месеца да казваш, че живота е такъв. Не, живота не е такъв.

Какво е бюджет? Това означава да определим и запишем на един лист колко точно пари получаваме и колко точно пари ще харчим. Приход и разход. Ако притежавате или управлявате компания, вие трябва да знаете с колко точно пари разполага компанията във всеки един момент. Не искате да останете без пари, нали така? Със сигурност няма да искате да има момент, в който компанията да е без пари, а те да трябват за нещо много важно. Също така, не искате да се наложи да платите за много неща, а да се окаже, че не сте в състояние да платите и стотинка, защото просто компанията няма пари.

А с какво е по-различно едно семейство от компанията?

Затова, успешните собственици и мениджъри правят бюджети.

Най-обикновеният начин за правене на бюджет е в две вертикални колонки (или да ползвате бланка на компютър) да се опише всеки един приход и всеки един разход.

Бланка за семеен бюджет можете да си свалите от тук: (Файлът е е свален от сайта на Майкрософт.Там има най-различни бланки в Ексел за различни бюджетни нужди – почивка, покупка на нещо по-скъпо, лихвени калкулатори и т.н.)

Децата могат да си я преправят за техни нужди или вие им помогнете, според нуждите им.

Нека погледнем следния пример:

Компания за гледане на деца Мария

Дата

Разходи

Приходи

13 юни

20 лв

20 юни

20 лв

27 юни

Бензин 20 лв

И така, на края на юни, Мария е похарчила 20 лв за бензин, но е спечелила 40 лв. Останаха и 20 лв.

В този пример, сумите са малки. Мария може много лесно да преброи, колко пари е похарчила и колко пари е спечелила. Така тя лесно може да разбере, че са и останали 20 лв.

Но какво се случва с по-голяма компания, която има стотици приходи и разходи всеки месец. Такава компания има нужда да води записки за всички пари, които влизат и излизат, за да знаят кога, колко пари имат и така да могат лесно да предвидят и заделят достатъчно пари, за да могат да плащат задълженията си. Понякога може да изглежда, че парите трябва да покрият много разходи. Някои наричат това „разтягане“ на парите, защото разходите постоянно се трупат, а парите не изглеждат достатъчно.

Пример 2 – Голяма компания:

Първа национална фабрика за играчки

Дата

Разход

Приход

24 март

400 лв

25 март

400 лв

26 март

400 лв

27 март

600 лв

28 март

800 лв

29 март

800 лв

30 март

1 500 лв

31 март

Заплати 3 000 лв

1 500 лв

31 март

Наем 1 200 лв

31 март

Ток 800 лв

31 март

Застраховки 950 лв

Общо

5 950 лв

6 400 лв

Компанията за играчки спечели 6 400 лв от продажби през последната седмица на Март. Обаче плати 5 950 лв за разходи. Значи компанията спечели 450 лв за последната седмица на март, след всички разходи извадени от приходите.

Защо е добре, да се знае всичко това? Какво ще стане, ако компанията реши да купи нова компютърна система, която да изчислява заявките и разписките в магазина и тази компютърна система струва 2 000 лв. Ако компанията има само 450 лв, трябва да купят компютър на кредит или по някакъв друг начин, например някакъв заем. Компанията не може да купи компютъра с кеш, защото не разполага с такъв (освен ако не са заделили пари за подобни ситуации, както повечето сериозни компании правят, просто за всеки случай).

Също така, ако компанията има няколко такива месеци като март, когато прихода е повече от разхода, могат да планират да спестят достатъчно пари, за да купят този компютър с кеш. Така няма да вземат пари назаем, което би означавало да платят повече пари за компютъра. Защото компаниите, които дават кредити или банките, дават кредит, но вземат лихва.

Друг пример:

Компаниите също така се придържат към бюджета, за да могат понякога да похарчат пари за рекламна кампания, чрез която да увеличат продажбите. Нека погледнем примера по-долу. Същият е като горния пример, с едно важно допълнение: има ред за реклама. Има също така и различна цифра от продажби за 31 март.

Първа национална фабрика за играчки

Дата

Разход

Приход

24 март

400 лв

25 март

400 лв

26 март

400 лв

27 март

600 лв

28 март

800 лв

29 март

800 лв

30 март

1 500 лв

31 март

Реклама 500 лв

2 500 лв

31 март

Заплати 3 000 лв

31 март

Наем 1 200 лв

31 март

Ток 800 лв

31 март

Застраховки 950 лв

Общо

6 450 лв

7 400 лв

 

Така компанията похарчи 500 лв за реклама за март месец и получи 500 лв приходи повече от продажби. Това не винаги се получава, но в повечето случаи рекламата дава този резултат. Може да се рекламира разпродажба или очакването на нов продукт. И в двата случая, те получават повече приход от разхода за рекламата. Тогава шефовете на компанията ще гледат бюджета и ще решат, че отново трябва да подготвят рекламна кампания, базирано на това, колко пари са спечелили или загубили. Разбира се, начина да се разбере дали само от рекламата е дошъл по-големия приход е да се направи отново през следващия месец. Ако през следващия месец разходите останат същите, а приходът е по-малък, тогава може би рекламата е била причина за високите нива на продажби през изминалия месец.

За всички тези неща, поддържането на бюджета ви държи в течение колко пари имате – 20 или 2 000 лв. Компаниите го правят, можете да го правите и вие.

Дори може да се приеме като семейна игра. За семейство в затруднено положение, бюджета ще свърши чудесна работа – просто в началото на месеца можете да определите покупките за целия месец. А и обсъждането на бюджета от време на време допринася за сплотяване на семейството. Ако спазите бюджета и не харчите извън предвиденото в началото на месеца, парите ще ви стигнат до 31-во число. По-нататък можете да включите някакви спестявания към бюджета и т.н.

Изглежда доста по-лесно от това, на 25-то число да нямаш пари, нали?

Share

Comments

Only registered users can comment.