Да учим детето да ползва парите интелигентно

 

На толкова много неща искаме да научим децата си, че е рядкост темите свързани с финансовата култура и парите да попадат в списъка с приоритетите. Въпреки това е важно да покажем на децата стойността на парите, защото консуматорската култура започва да въздейства на децата от ранна детска възраст. Постоянно ги учим как да пресичат, как да говорят с чужди хора и как да се предпазват, да карат колело, учим ги да смятат, да ходят, да плуват.

Какво ни пречи или ни спира, да им обърнем внимание на знанията за парите? Не става въпрос да ги научим да пестят или пък да ги научим да не пестят. Не е идеята да станат „чичо Скрудж“ (както вече ме питаха за сина ми, дали нямало да стане Скруч) или пък да станат финансисти.

Като ги учите да ходят, не се надявате, че ще станат професионалисти по ходене, нали? Или пък професионални сметачи или професионални писари или пък професионални колоездачи. Но отделяме доста време, за да научим детето да кара колело. Същото е! Не разбирам, защо не ги учим на финансова култура и защо темата е чужда на повечето хора, а на всичкото отгоре умишлено продължават да държат темата настрани и от децата си? Много често говоря с хора, които в момента печелят достатъчно и си мислят, че това означава, че са финансово грамотни. Обаче, когато кредиторите ги натиснат или се случи нещо с „дарителя“ (я родители с пари, я работа с висока заплата), тогава изведнъж финансовата грамотност някак се изпарява.

Днешните деца биват постоянно обсипвани от рекламни послания, които ги пропагандират да харчат пари и ние сме тези, които трябва да противодействаме на тези пропагандни послания.

Впечатлява ме факта, че има родители с повече възможности, които дават пари на детето си за какво ли не (например 20 лева, за да вечеря в известно заведение за бързо хранене), като казват: Няма да лишавам детето си от нищо! ОК, всеки родител има пълното право да преценява, кое е най-добро за детето му. Но тогава, защо умишлено лишават децата си от знания? А твърдят, че не искат да ги лишават от нищо.

Да покажем стойността на парите може да се окаже изключително забавно. Искам да опиша няколко трика, които ще направят финансовите уроци да изглеждат забавни:

  1. Дай му едно левче

Дори и да е прекалено малко, за да разбере каква е стойността на един лев, важно ще бъде да започне да познава левчето. Чрез специалното представяне на паричката пред детето, поставяме базата, на която ще стъпим по-късно в годините. Помнете!!! Нещата се случват мноооого бавно. Няма да правим от децата финансисти, нали? Или поне не е това целта. Но поставяме база за финансовата им култура. По същият начин, докато им четем, те се учат да четат. За да напишат ченгелчето на буквичката „а“, се налага да им държим ръчичката месеци наред, нали така?

Достатъчно е, да им позволяваме да бъдат изкушени от паричките, да им даваме да ги пипат, да ги познават. В най-ранна възраст, за децата е важно да имат възможност да докосват нещата, да ги опипват. За малките деца, връхчетата на пръстите играят ролята на очи. Просто забравете за микробите и позволете на детето да занесе паричките на касиерката в магазина. Не се притеснявайте, ако детето ви бърка монетата от 20 стотинки с 1 лев или пък го видите да ползва монетите за колелета на количката. На тази възраст всичко е възможно в съзнанието на децата. Повярвайте, когато порасне, няма да прави така.

  1. Не пилейте парите

pari_na_zemiata

Започва да става постоянна практика, да подменяме предметите с нови, когато се развалят. Самите производители, съзнателно ни го налагат, като в някои случаи наистина излиза по-евтино да купим ново, вместо да поправим старото. Лошото е, че един път да ни се случи и автоматично мозъците ни решават, че това е стандарта. Но очите ни толкова са пренаситени, че купуваме телефон на изплащане за 2 години, а едва след 6 месеца вече апарата е морално остарял (както твърдят разбирачите), втръснал ни е и не го искаме повече. А ни остават 18 месеца да го изплатим. Така се получава, защото ни е смазано мисленето. Консуматорството ни е издиктувало нови начини на мислене, нови моди, много рекламни послания и пропаганди, които са взели превес на осъзнаването на истинските ценности и истински важните неща. Има много хора, които ще преценят, че нямат време да заделят, за да потърсят сервиз и да поправят стария уред, но ще имат предостатъчно време за безмислени приказки в мола, на кафе. Разбира се, всичко това е въпрос на индивидуален избор.

Ами горе описаното е причината да имаме толкова много пълни контейнери с боклук. Така, че е важно да научим децата да придават стойност на тези неща и да оценяват правилно фактите. Това ще ни помогне да положим основите на разбирането на света на финансите.

От съществено значение е, да учим децата да си пазят вещите. Ако детето ви хвърли някоя книга на земята обяснете му, че така книгата може да се развали. Вместо това, ако я пазим, ще ни служи много по-дълго време.

Ако нещо се развали и детето каже: – Няма значение, ще купим ново!, използвайте възможността като урок. Обяснете му, че да заместим предметът с нов ще струва пари и трябва да решите, дали това би била най-добрата възможност. Така можете да започнете един супер интересен разговор за всички неща, които струват пари, като например храната, наемът, бензин, телефони, телевизия, дрехи.

Когато дрешката на детенцето ви му стане малка, можете да го помолите да вземе участие с натискане на копчето на пералнята, за да изперете дрешката, да я сгънете заедно и после да я дадете на някое по-малко приятелче, братовчедче или съседче. Може също да събирате дрешките, за да ги подарите на дом за деца в неравностойно положение. Вместо да учим децата, че нещата се развалят и ги хвърляме, а след това купуваме нови, според мен е по-добре да ги учим да не прахосват. Така ще им помогнем да създадат една стабилна основа от полезни навици по отношение на парите.

  1. Силата на търпението

pestene

Показвайте им, че за да получават, трябва да бъдат търпеливи.

„Искам го сега!“ Децата по природа искат незабавно удовлетворение, но е от съществено значение, да се научат да чакат.

Способността да се изчаква е най-съществената част при децата, когато започнат да разбират, какво всъщност са парите

Дори и децата, които все още не ползват парите, могат да се учат да изчакват. Ако детето ти поръчва чаша мляко, докато метеш пода, недей да оставяш метлата веднага, за да му сервираш млякото. Обясни му, че ще му дадеш млякото, когато свършиш. Ако дъщеря ви иска нова рокля на принцеса (въпреки, че има вече няколко), помолете я да си го запише в списъка с желания за рожденния и ден.

Един от най-добрите подаръци, които родителите могат да направят на децата си е да ги научат на способността да чакат.

Колкото по-рано позволите на децата да оперират с пари, толкова по-лесно и финансово изгодно ще ви бъде. Не се притеснявайте, че могат да сбъркат. Винаги във всяко начало се правят грешки. Когато и да било то, с когото и да било. Работата е там, че като са малки, грешките ще се правят с малки суми, а така ще ви излезе по-евтино, уверявам ви. Ако поставите началото на възраст от 5-6 годинки, ще си заплатите за уроците с жълти стотинки за бонбони, дъвки, някоя кукла или количка – все дребни неща, които и без това купувате. Ако поставите началото на възраст от 15 години вярвам, че можете да си направите сметка, колко по-скъпо ще ви излезе, защото тогава желанията са други, а може би не бихте изпълнили всичките. Ако оставите тази задача за след 20, рискувате детето ви да не може да се справи с кредитите, а тогава банките няма да му предадат урока по финанси по начина, по който бихте го направили вие. Съдия изпълнителя мисли за своите деца, а не за вашите.

Дядото постоянно ми казва: Малко дете, малки проблеми.

С всеки изминал ден, докато расте синът ми си давам сметка, колко е прав дядо му.

На около 5 годишната си възраст, децата могат да започнат да оперират с пари. Започнете с някой простичък план. Например, помогнете на 5-годишното си дете да си купи близалка. Дайте му 30 стотинки и м укажете, че другата седмица ще му дадете още 30 стотинки и тогава ще може да си я купи само. Може, разбира се, да му дадете възможност да припечели някакви пари, ако помогне в домакинството.

Докато детето расте, ще расте и способността му да чака. Когато стигне до първи клас и детето ви пожелае нова електронна игра или компютър, кажете му че в този момент не може да му го купите, но със сигурност може да си спести, за да си го купи, ако наистина го иска. После му помогнете да изготви план за спестяване за сумата, която ще му трябва. Най-вероятно ще се сърди и ще протестира, но когато постигне целта си, ще се гордее от себе си.

  1. Говорете на темата за парите

decata_i_roditelite

На повечето родители не им се струва правилно, да говорят с децата си за пари. Но експертите твърдят, че това е добре за децата. Знам, че не е сериозно да кажеш „експертите“ и всеки ще каже: Кои експерти? ОК, ще кажа: Робърт Кийосаки, Уорън Бъфет, Ричард Брансън … други да казвам ли? Та, да се върна на темата – ако не говорите с децата на темата за пари, ще им създадете грешни впечатления. Детето ще израсне с мисълта, че парите в кредитната карта никога не свършват или пък, ако счупиш някакъв предмет, просто отиваш и купуваш друг. Мислите ли, че това е правилно?

Ако изпаднете в неприятна финансова ситуация, би било важно да споделите притесненията си с детето. Това е възможност за цялото семейство заедно да придобие нови умения и навици.

В ежедневието например, можете да обяснявате от време на време, как точно използвате парите. Може да отидете заедно до банкомата и да кажете: Преди няколко дни оставих едни пари в банката и сега ще изтегля част от тях, а останалите ще оставя за по-нататък, за да може, когато ми потрябват, пак да взема. Така детето ще започне да осъзнава, че с парите магии няма. Колкото имаш, толкова ще харчиш. Ако харчиш повече, отколкото печелиш, няма да ти стигат никога. Елементарно е. Просто е въпрос на навик. Не разбирам, защо хората искат съзнателно да предпазят децата си от тази елементарна математическа формула.

Когато отидете на пазар, обяснете на детето какво точно си мислите: Ако купя тази покривка, другата седмица няма да имам за бензин. Май няма да я купя точно сега. Ще събера пари и по-нататък ще я купя, а може да намеря и по-хубава за по-малко пари. Защо не. По-добре да не бързам.

Този вид коментари показват на детето, че има моменти, в които най-доброто решение по отношение на парите е, да не ги харчим. Но правете тези коментари по естествен начин и не насилвайте темата. Кратките съобщения имат много по-голяма тежест, отколкото дългите разисквания.

  1. Давайте пример на детето с поведението си.

Показвайте на детето, как си правите сметка, как сравнявате цени на някакви предмети, уреди, услуги. Как преценявате дали имате нужда от даден предмет, дали може да изчака или можете и без него. Това, което правите има много по-голям ефект за децата ви от това, което казвате. Ако искаш детето ти да се научи да пести увери се, че ти пестиш и опитай да го покажеш по някакъв начин. Ако искаш да научиш детето си на щедрост, вземи участие в някоя дарителска организация или върши някоя работа безплатно за някаква кауза. После покани детето ти да вземе участие заедно с теб и да помага за каузата.

  1. Дай му възможност да практикува.

deca-upravlenie-pari

Да се научиш да управляваш добре парите си е въпрос на практика и навици. Така че, купи на малкото си дете някакви фалшиви пари или разпечатайте сами (копирани, такива фалшиви) и играйте на магазин с детето. Дори помислете да му дадете седмични джобни, а по-нататък и месечни.

Друга добра идея е да му дадете касичка, дори и да е малко за месечни джобни. Детето ви ще ви изненада, когато намери паричка на улицата и я сложи в своята „Банка“.

  1. Вместо да му проповядваш, разкажи му някоя история

Ако теглиш на детето дълга проповед за това, как да се грижи отговорно за парите си, трудно ще привлечеш вниманието на детето. Но ако му разкажеш историята на „едно детенце, което трябваше да реши дали да си купи вечеря или да си купи играчка супер герой“, детето ще слуша с голямо внимание.

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.