Джобните – най-силният инструмент

djobniФинансовата култура е като всяка друга и практиката увеличава познанията и уменията. Джобните са най-силния инструмент за обучение и управление на парите и те са самата практика. Удивително е! – в България масово се учат всякакви науки, а практика няма никаква. Деца и младежи учат години наред, (например около 5-7 години учат исторически дати и факти и ги оценяват върху това, а колко ще им бъдат полезни тези знания в живота, никой не може да отговори) взимат диплома и продължават да не разбират какво са учили и с какво ще им бъде полезно това в живота. Чрез джобните детето получава пряк допир и опит и така практикува, всеки ден.

 

Разпределете джобни

Няма да забравя един от първите допири на моя син Вито с парите. Играеха си с едно момиченце Аделина у нас. Беше взел 5 лева и ги нарязал на малки парченца. Може би е искал да ги умножи, нямам представа. Не знам какво ми идваше да направя.  Толкова много му се карах, а сега като се сетя ми е става неприятно, че съм постъпил така. Истината е, че нищо не му обяснявах, а само се карах.

Не се ядосвайте на неадекватното поведение на децата с допира с парите. За да опознава и оценява парите, детето трябва да има постоянен допир и ангажимент към тях. Започнете да давате някаква малка сума, когато започне да ви иска пари за близалка, вафла, сладолед. После увеличавайте на следващата година, малко по малко. С времето детето ще започне да осъзнава силата, която дават парите. Учейки се да управлява парите си, ще започне да управлява и времето си.

Някои родители смятат, че децата могат да получават пари, когато помагат в къщи. Това обаче може да създаде у детето неприятни навици, защото помагането в къщи е личен ангажимент на всеки от семейството. В същото време, ако не свърши никаква работа, по този начин няма да получи никакви пари, което може да му се стори като наказание.

Затова най-добре е, да получава някаква твърда сума, правилно разпределена според нуждите му, а в същото време да има право на бонуси, ако помогне с някаква допълнителна работа.

Увеличавайте привилегиите и отговорностите, докато растат. Ако искат да си купят нещо по-скъпо, насърчавайте ги да събират пари, за да успеят да го направят. Големите цели не се осъществяват за един ден и само търпение + спестяване + постоянство ще помогнат да се осъществят.

Ако не помогнете на детето да ги спазва, ще започне да обвинява обстоятелствата!

ПРИМЕР: Аз от много време не съм казвал на сина ми НЕ. Рядко се случва, но когато каже: Искам еди какво си! – Аз отговарям простичко: Няма проблеми, пари имаш ли? Ако нямаш, събери си и си го купи! … и приключваме въпроса. Защо негова прищяква да се превръща в моя тежест. Предпочитам да е самостоятелен и сам да си управлява прищявките, мераците и т.н.

Виждал съм различни формули за изчисляване на джобните според възраст и какво ли не още. Няма правилна формула! Зависи само от възможностите на семейството и от желанието да го направи. Според мен най-добре е: възможно най-рано, с най-малки суми. След време, когато детето само си наложи базови навици, най-добре би било заедно с него да се преговарят сумите за джобни, за какъв период да ги получава и как да ги разпределя.

pribrani_pariПокажете им къде да си пазят парите

Децата трябва да знаят, че парите не се оставят на всяко място, а трябва да се слагат на адекватните места, в зависимост дали са за пестене или за харчене. Направете им касички с различно предназначение или им помогнете те сами да си ги направят. Ако са в по-адекватна възраст, отворете им спестовна сметка и им дайте лимитирана дебитна карта,  с която да осъзнават, че банкомата ще ти даде, само ако си сложил. Там магии няма – трябва първо да сложиш, за да можеш да вземеш. Ще напиша тема за банковите продукти скоро.

Скоро колежка в банката ми сподели, че често се случва, клиент да си изплати заема докрай, след което отива в банката и казва: Аз бях точен, върнах си заема, а сега ми върнете лихвите, които ми взехте, защото един познат ми каза, че на него са му ги върнали, след като си е платил заема.

Банките не са от червения кръст. Те дават пари на хора, които искат да имат нещо, без да имат пари и получават съответното възнаграждение за това.

Разработете бюджет заедно с детето

Бюджетът трябва да включва цели с кратък и дълъг период от време, както и план за спестяване. Ето един пример за бюджет за дете – 20/30/10/40:

1.       20% за пестене – спестовна сметка, акции; за бъдещето си.

2.       30% за играчки, книжки, дискове с музика;

3        10% за дарения – за църквата, за природата, за бездомните животни;

4.       40% за харчене в училище, рождени дни, забавления.

Това е само пример, но смятам, че изпълва нуждите на едно дете, както следва:

1. Пестенето ни предоставя възможност да се обърнем назад и да видим какъв е личният ни резултат. Когато имаш спестени средства се чувстваш по-добре и това те мотивира, защото си даваш сметка, че има смисъл, когато виждаш сумата да се увеличава.

2. Забавленията са много важна част от израстването на малчуганите. Защо трябва да чакат одобрение за всяко удоволствие. Не е ли по-добре сами да управляват удоволствията си. Това ще им създаде много ценни навици. Те сами трябва да преценят, кога и какво могат да си позволят. Това ще ги направи свободни и независими. Човек трябва да се чувства задоволен и така този навик ще им го подсигури.

3. Когато помагаме чрез дарения, действието ни дава сила и вяра в доброто, като това ни доставя вътрешно удовлетворение. Дарението трябва да е пресметнато и добре планирано.

4. Ежедневните разходи ги оставям за накрая, защото те са неизбежни. Точно поради тази причина сложих на първо място пестенето, защото само пестенето ще ни подсигури пари, докато със сигурност ежедневните разходи ще ни вземат парите.

limitПоставете лимити

Бъдете силни и не им давайте допълнително пари в случай, че похарчат парите си по-рано. Позволете им да се справят сами и сами да открият възможностите. Сами да изследват пътят към целите и резултатите. Позволете им да го направят и да се научат, докато са на сигурно място под покрива ви. Така, когато пораснат и напуснат вашия дом, ще бъдат подготвени за улицата. Ако ги научите да си изготвят бюджет сега, ще ги предпазите от много неприятни ситуации в бъдещето им.

Не купувайте всичко, което ви поискат децата. Бюджетът се базира на вземане на решения. Ако свикнат да получават всичко наготово, никога няма да започнат да приоритизират – което е основната идея на бюджета.

Научете ги на думата „Не“ от самото начало, когато става въпрос за имулсни покупки.

Подарете им специална тетрадка/тефтер, където да си водят счетоводството.

Помогнете им да си водят личното си счетоводство. Да описват разходи, спестявания и т.н. Ревизирайте приходите и разходите от време на време. Помогнете им да си създават навици. Повярвайте ми – така ще станат по-успешни от вас! Нали това е целта на всеки родител?

Накратко ще дам основни насоки:

  1. Започнете от ранна възраст;
  2. Дайте им пример със себе си;
  3. Дайде възможност на децата да участват в операциите свързани с пари;
  4. Разпределете джобни;
  5. Покажете им къде да си пазят парите;
  6. Разработете бюджет заедно с детето;
  7. Поставете лимити;
  8. Подарете им специална тетрадка/тефтер, където да си водят счетоводство.
Share

Write a Comment

Only registered users can comment.