Изборът на децата и можем ли да направим нещо?

future

Който смята, че парите не са важни, явно е много беден! – ми беше казал един възрастен човек преди време.

Да, така е, парите нямат значение, НО само когато ги имаш. Същото е и със здравето – докато го имаме, не го ценим. Когато ни липсва, чак тогава се сещаме за него.

След известно време децата ни ще получат невероятния шанс да станат самостоятелни, да искат да реализират мечтите си, да постигнат целите си, като например да учат в хубаво училище, добър университет, да създадат бизнес, да създадат семейство, да покорят света, моретата, върховете.

Няма значение какво ще решат, всяко начинание ще бъде невероятно предизвикателство.

Обаче, каквото и да решат – за да постигнат целите си, за да реализират мечтите си – ЩЕ ИМ ТРЯБВАТ ПАРИ.

Дали ще са готови да се справят с това? Дали ще са готови да се срещнат с истинския живот? Дали училището ще ги подготви за това?

Ще ги научим да ходят и ще се радваме на първата крачка; Ще ги научим да пишат и ще се радваме на първото ченгелче и първата буква; Ще ги научим да карат колело и ще се радваме на първото кръгче без помощни колела в парка.

А ще ги научим ли да се справят с парите, да могат да понесат отговорността, да могат да вземат отговорни решения, да бъдат самостоятелни, предприемчиви и отговорни?

Тази тема кара хората да замълчат и да се правят, че това не ги засяга. Хората казват: парите не са важни, или пък  …

Здравето било най-важно! – не е невъзможно, но е игра на съдбата, все едно да пуснеш тото и да чакаш да спечелиш. Измъчени от безпаричието, смачкани от постоянни липси – на това ли му казваме добро здраве? Кой здравомислещ човек вярва на социалната система и на глупавата мисъл, че държавата ще се погрижи за здравето ти? … че и безплатно??? Има ли още такива хора?

Любовта била най-важна – любов, любов, ама сиренето е с пари – любов край печката ще те засити известно време, но за повече няма как.

А тези, за които парите не са важни, каква храна ядат, какви напитки пият? А кредити защо теглят – защото парите не са важни ли? А после как връщат парите – с късмет ли? С любов ли?

НЕ! Същите тези хора, които казват, че парите не са важни се трепят от работа и блъскат като волове и си харчат здравето, за да преживеят и днешния ден, да си върнат кредита. Вместо да почетат малко, да се образоват, да научат нещо и да си пазят най-ценното – здравето и любовта.

Несравнимо е! Парите са важни, а здравето и любовта са ценни. Това е простата разлика!

Хората знаят, че парите са важни, но невежеството, егото и конформизмът ги карат да бягат от темата. Страх ги е да кажат – ДА, не разбирам от това и си давам сметка, че трябва да се образовам.

Не е срамно да не знаеш, но е срамно да виждаш, че не можеш да се справиш и нищо да не правиш, за да го поправиш.

Хората предпочитат да гледат някой филм, да си починат, да се разведрят, да се отпуснат от „натовареното от безпокойство“ ежедневие и да забравят за безпаричието (за малко), но няма да пожелаят да прочетат нещо за най-болезнената им тема, която не им дава мира и във втората половина от месеца им държи здраво ябълката в гърлото – оххх, не знам как ще изкарам месеца; леле, нямам пари за цигари; леле, как ще платим тока; леле, ще ми спрат телефона?????

Удивително е – само за пари говорят, а казват, че не са важни.

А и твърдо са решили, че децата им трябва да живеят по същия начин и нищо не правят, за да променят това.

Кога мислите, че ще бъде подходящ момент, да насочите вниманието на децата си  към финансовата култура? Не става въпрос да станат всички финансисти, а да научат как функционират парите и как правилно да харчат.

Кой мислите, че трябва да се ангажира с това?

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.