Когато парите пречат на съня

am strand im urlaubФинансовото ми състояние е отлично. Доволен съм от моя стандарт на живот. Живея много удобно и приятно, мога да си позволя всякакви луксове, които са важни за мен. Нямам задължения към никого, защитен съм финансово срещу всякакви инциденти, които могат да се случат. Подсигурил съм си добра пенсия и финансовото бъдеще на семейството ми. Наслаждавам се на живота и най-важното – спя добре.

 

 

Вярваш ли, че това описание важи за теб, уважаеми читателю?

Ако отговориш „ДА“, няма смисъл да четеш по-нататък. Отивай да се наслаждаваш на живота, докато останалите се стараем да постигнем твоя стандарт на живот.

Ако отговориш „НЕ“, не се притеснявай, не си единствен. По-голямата част от хората не сме постигнали все още този стандарт на живот и финансова сигурност. Добрата новина е обаче, че всеки може да го постигне, ако посвети повече време за това да се научи да пести, да инвестира и управлява правилно парите си. Това ще рече, да контролира себе си в настоящето и да насочи мислите си в правилна посока, за да си подсигури по-добро бъдеще.

Внимание: Единственото сигурно е, че ако не го правим, няма да го постигнем. Всяка малка крачка в тази посока е малък процент по-голяма вероятност да го постигнем. Колкото повече увеличим усилията, толкова повече подсигуряваме спокойния сън.

Отговорете на един въпрос, коя хипотеза избирате, уважаеми читатели:

  1. Да полагам усилия, но да спя спокойно, защото знам, че така се доближавам до по-добра финансова сигурност?
  2. Да не полагам усилия, но да не мога да спя спокойно, заради ябълката в гърлото?

no-money

Забележете, че не говоря за забогатяване, а за финансова сигурност. Не става въпрос да имате много пари в банката. Колкото и пари да имате в банката, можете да ги изхарчите за една секунда, съответно да ги изгубите за една секунда. Историята познава много кино-звезди, певци, аристократи и тото-милионери, на които не бихте искали да сте на мястото. Просто са харчили повече, от колкото могат да си позволят. А вие правите ли го? Целта да бъдеш милионер е краткосрочна. Но пък да си финансово свободен е доста атрактивна и продължителна цел.

Какво разбираме под определението финансова свобода?

Варира измежду нашите нужди и етапа на живот, в който се намираме, но винаги включва:

Пазете се от необмислени задължения!

Представете си двама човека на една и съща възраст:

  1. Юлиан Иванов: Печели 36 000 лева годишно; Има 1500 лева спестявания; остават му да изплати 140 000 лева ипотека за апартамента; 15 000 му остават за лизинга на колата; има 2 000 лева задължения към кредитната карта.
  2. Мария Петрова: Печели 24 000 лева годишно; Има 8 000 лева спестени; остават и да изплати 4 000 лева ипотека, колата и е изплатена, няма кредитна карта.

Кой от тях има по-голяма финансова свобода? Кой спи по-спокойно през нощта?

*Забележете! Задълженията на Мария са по-малки от спестяванията.

Контролирай разходите си! Контролирай времето си!

Ако някой печели по 3 000 лева месечно, а харчи по 4 000 месечно върви устремено към банкрут. Който контролира разходите си и харчи по-малко от това, което печели, върви по пътя към финансовата свобода.

Ден след ден, месец след месец, увеличавайте си спестяванията и състоянието. Много хора работят през целия си живот, но по някакви причини не успяват да спестят нищо, живеят ден за ден, а накрая като се обърнат назад – няма нищо.

ТВ

Спестявай!

Когато попитам някой: – Осъзнаваш ли, че трябва да започнеш да пестиш?

И всеки ми отговаря: – Да, трябва да пестя.

А след това питам: – Кога смяташ да започнеш да пестиш?

Отговорът в 99% от случаите е: – Сега имам едни затруднения, а като ги изчистя, до 2-3 месеца ще започна.

Уважаеми читатели! След 6 месеца, след 1 година, след 2 години, същите хора отново ми дават същите отговори: – Отново имат едни затруднения, но след 2-3 месеца ще започнат да пестят.

 

Едно послание към по-младите: Не се чувствайте задължени да стоите на работно място, на което не ви харесва, само за да си плащате месечните фактури и не живейте със страх, че можете да си загубите работното място. Докато сте ергени е времето, в което да експериментирате. Когато имате семейство, тогава ще ви е още повече страх. А страхът мачка и убива желанието за развитие. Ако имате желание да работите, винаги ще намерите начин да изкарате пари за месечните фактури. Но да намериш пътя към спокойния сън нощем е нещо различно. На работа, на която отивате без желание, спокойния сън трудно ще го намерите.

Ако нямате финансови задължения, контролирате разходите си и увеличавате спестяванията си, ще можете да си позволите да не работите няколко месеца, за да намерите това, което ви харесва, за да не се налага да живеете живот, който не ви харесва.

Финансовата сигурност е една от най-смелите мечти на повечето хора, а така както я обясних, изглежда по-лесна отвсякога. Но за съжаление са малко хората, които го постигат.

Парите не носят щастие, но ти подсигуряват спокоен сън. Спокойният сън ще те дари със спокойствие и увереност за следващия ден. Неплатените сметки подтискат любовта и приятелството. Парите не могат да купят любов, но дават възможност, да намериш любовта и да можеш да и се радваш, да я оцениш, спокойно да се наслаждаваш на развитието на децата си, на близките си, на отношенията с приятелите си. Без пари не можеш да се насладиш на нищо, а само можеш да си подсигуриш да ти звънят кредитори на вратата.

финансова грамотност

 

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.