Кога да започнем с финансовото образование на децата?

deca i pestene Трудно е за хората да осъзнаят, че ученето започва от деня на раждането. Имаше една история, която баща ми ми разказваше, когато бях малък. Тогава нищо не разбирах, но когато пораснах, приказката ми се изясняваше с годините все повече и повече. Ето я и нея:

Имало едно време едно семейство. Родило им се бебенце. Те силно искали да възпитат детенцето си да стане добър човек. Решили да дадат детето на стар мъдрец в планината, за да го възпита на добри обноски, отговорност и честност. Отишли при мъдреца с детенцето и го помолили:

–          Мъдрецо, молим те да вземеш детенцето ни при теб и да го възпиташ.

А мъдрецът попитал младото семейство:

–          Хм, колко е голямо детенцето?

–          Едва на 2 седмици е – отговорил бащата.

–          Закъсняли сте – отговорил стария мъдрец.

Коя възраст е подходяща, за да започнем с финансовото възпитание при децата?

Трудно е да осъзнаем, че трябва да учим във всички възрасти от живота ни. По отношение на децата обаче, отлагайки финансовите уроци, забавяме развитието на децата ни в свят, в който консуматорството е заело предна позиция.

Другия вариант е, да оставим децата ни да вземат нужните уроци от фирмите за лоши вземания и съдии изпълнители – кое предпочитате?

Възраст от 3 до 5 години

За децата на тази възраст е достатъчно, само да им помогнем да разберат, че ако наистина желаят да получат нещо, трябва да могат да чакат и да пестят, за да го получат. Уроците за парите на тази възраст дават първоначална настройка на децата за по-нататъшното им развитие. На практика с устни уроци няма как да постигнем резултат, но можем да започнем с подготовката за тези уроци.

Според децата, парите идват от банката. Дори е трудно в супермаркета да им кажем, че нямаме пари. Те са достатъчно умни и знаят, че имаме кредитни и дебитни карти в портфейла си. В тази ситуация е по-добре да кажем:

– Тук сме, за да купим подарък за Петьо, а не да купуваме нещо за теб;

– Тук сме, за да купим хляб и мляко;

– У нас имаме от бисквитите, които купихме миналата седмица, първо трябва да изядем тях и тогава да опитаме от другите.

Така децата ще свикнат с мисълта, че влизането в магазин не означава, че трябва да купиш нещо, просто така.

Какво можем да правим, ако детето ни е на възраст между 3 и 5?

Когато детето чака на опашката на пързалката, обяснете колко е важно да свикне, че трябва да чака.

Например, може да му помогнете да си направи 3 буркана с надписи: пестене, харчене, дарения. Винаги, когато получава пари, за рожден ден или джобни, трябва да разпределя парите и да слага във всеки буркан. Бурканът за „харчене“ трябва да е за евтините неща – бонбони и дрънкулки, бурканът „дарения“ трябва да е за всеки случай, за някой близък, приятелче, ако се наложи, благотворителна кауза и т.н.; а бурканът за „пестене“ трябва да е за големи неща.

Помогнете на детето да си създаде цел, например да си купи някоя хубава играчка. Нека не е някоя скъпа, за да може да събере нужните пари за кратко време, а не месеци. И разбира се, да го насърчавате да успее да постигне целта. Ако е скъпа играчката или обекта за пестене, помогнете на детето да направи времеви график. Всеки път, когато детето добавя пари в касичката за пестене, помагайте му да брои парите, за да вижда как се увеличават и как се доближава до целта. Аз смятам, че това би било забавно за децата. Така ще разберат важността и ползата от чакането и самото пестене.

Следва продължение …

Share

Comments

Only registered users can comment.