Кога да започнем финансовото образование на децата – 3

mladeji-nasoki

Продължаваме по темата със следващата възрастова група 14-18

Това е възрастта, в която младежът иска да излезе от черупката. Младежите в тази възраст започват да осъзнават за енергията, с която разполагат. Това е огромно количество енергия, която трябва да се насочи към положителни цели. Обърнете внимание – ЦЕЛИ! А родителите трябва да им помагат за това, младежите да успяват сами, да ги насърчават, да им помогнат да повярват, че могат. Да ги подготвят за полет и в подходящ момент да ги пуснат да летят. На тази възраст, младежът трябва да е запознат с основите на управлението на себе си и на времето си.

За възраст между 14-18 – когато избираш един продукт, сравнявай цената, но мисли и за разходите по продукта след покупката.

Имаше една приказка за кораба: представете си кораб, който има ясна цел и посока. Шансът е 99,9%  корабът да стигне до целта. Но само ако има цел. Капитанът ще действа по инструкции и ще постигне целта. А сега си представете кораб, който няма цел и посока. Просто го пускате в морето. Ще стигне там, където е тръгнал – никъде. А ние сме капитани на нашия собствен кораб.

Трябва да научим децата да имат цели. Тогава може да си създадат и финансови цели.

Ученето.

Ученето е свързано с пари. На тази възраст детето трябва да може да анализира разходите за учене. Безплатно учене няма. Въпреки, че старото поколение вярва, че образованието,  медицината, услугите и т.н. са безплатни. Няма начин. Ако учиш нещо, което не те привлича, просто така – е една чиста загуба на време. Както на твоето време, така и на околните. Имам предвид да учиш нещо, заради което родителите да се надяват, че някой ден може да ти е полезно ….. в този бързопроменящ се свят? От учебниците не се учи толкова, колкото от средата, контактите, активността на околните, която те повлича към успехите.

Не предпазвайте децата от финансовите въпроси, а точно обратното. В днешния консуматорски свят, това е все едно да не давате на детето да ходи, защото може да се спъне и да падне.

Дейности за тази възраст:

  1. Компютри и социални мрежи – няма лошо децата на тази възраст да ползват компютри, но загубения един час висене пред безмислени игри никога няма да бъде възстановен и младежите трябва да осъзнаят това. Те отказват да възприемат тази гледна точка, само защото им се казва по родителски и не им се обяснява правилно за последствията. Сега някой ще каже: Да бе, отсрани е лесно да се каже! Не, не е лесно! Знам, че не е лесно, аз самият съм в същата ситуация всеки ден. Създайте им предизвикателства. Дайте им задачи, като дори може да ги изпълнявате заедно. Нима не е прекрасна идея, заедно да решите как може да се припечелят малко пари чрез интернет? Заедно с детето? Защо не? С мъдростта на родителя и неосъзнатата смелост на младежа, резултатите може да са впечатляващи. Има много начини за печелене на пари в интернет, youtube, facebook и т.н. Откриите ги заедно, забавлявайте се. Пресметнете резултата от 1 час гледане на телевизия от родителя + 1 час играене на игри в интернет от детето ви срещу един час заедно в обмисляне на идеи, как може да се спечелят някакви пари чрез интернет.

Да! Няма договор с условия, преди да станеш родител. Работата е там, че постепенно излизат все нови обстоятелства и изисквания, но нима не е така с целия живот?

  1. Обмисляйте заедно какво може да учи, на какво ще се посвети. Кое начинание ще направи от детето един щастлив човек. Това е най-подходящото време за един младеж да започне да се ориентира. Но не от какво ще печели, а кое ще го прави щастлив? Различно е. Ако един човек печели пари от това, което го прави щастлив, то този човек никога няма да се налага да работи. Не е ли така?
  2. Запознайте ги с възможностите, които може да се постигнат чрез сложната лихва. Единственото предимство, което имат младите пред възрастните е времето. Дребните месечни спестявания за дълъг период могат да направят чудеса. Моля, прегледайте калкулатора за сложна лихва и ми пишете, ако имате нужда от повече информация. Струва си човек да се запознае с тези възможности.

 

Кога да започнем финансовото образование на децата? – 1 част

Кога да започнем финансовото образование на децата? – 2 част

Share

Comments

Only registered users can comment.