Кога да започнем финансовото образование на децата – 2

pestene

Продължаваме по темата със следващата възрастова група. Заради тази статия добавих и темата за сложна лихва, което е едно от най-великите открития на света, както и калкулатор за пресмятане на сложна лихва. (има го в менюто най-долу на страничката)

За възраст между 6 и 10 – Трябва да избираш, как да харчиш парите.

На тази възраст е важно да обясняваш на детето, че „Парите са ограничени и е важно да правим многобройни избори“, защото когато си изхарчиш парите, вече няма да има какво да харчиш. Дори и на тази възраст, детето трябва все още да упражнява играта с бурканите за пестене, харчене и дарения. Трябва да му помагате да започне да си поставя и цели, подходящи за по-възрастни.

Какво може да се прави на тази възраст:

1. Включете детето във взимането на финансови решения. Например, обяснете на детето, че избирате обикновен гроздов сок вместо марковия, защото според вас има същия вкус, а е с 80 стотинки по-евтин. Например, може да се вземат обикновени салфетки за маса в по-голямо количество, а и по-обикновени, за ежедневна употреба – по-евтино е, а вършат същата работа.

2. Дайте на детето 2-3 лева и го накарайте да направи избор какъв плод да вземе, съгласно параметрите, които зададете, за да добие опит в правенето на избор с пари на практика.

3.  Когато пазарувате, казвайте на глас как вземате финансовите решения. Например: това наистина ли, ама наистина ли ни трябва? Или пък: Може би този уикенд няма да можем да излезем на вечеря, ако купим това – кое ни е по-важно? Мога ли да си позволя това? Дали няма да го намеря на друго място по-евтино? Дали не мога да го намеря по-евтино, за да взема две от това, вместо едно?

За възраст между 11 и 13

Колкото по-рано започнеш да пестиш, толкова по-силно ще усетиш ефекта от времето и сложната лихва.

На тази възраст детето може да премине от по-краткосрочни към по-дългосрочни цели.

Представете на детето концепцията за сложната лихва, за да разбере как самите лихви от спестяванията могат да му донесат още лихви – или по-кратко казано – лихва на лихвата. Същото като при кредитите, но в обратна посока в полза за вас. При кредита вземаш 50 000, а връщаш 100 000 за 25-30 години. При пестенето е същото – за 25-30 години даваш 30 000 и накрая вземаш 60 000. (съвсем грубо казано, просто за да обясня как работи).

Какво може да се прави на тази възраст:

1. Обяснете му, че ако започне да пести по 100 лв всяка година, като започне на 14, когато стане на 65 години, ще има 24 000 лева. Изумително е! И това е при 6% лихва. Обаче, ако започне да пести по 100 лв на година на 35, когато навърши 65 ще има само 7000 лева.

2. Разиграйте сумите заедно с детето на калкулатора за сложна лихва. Пробвайте с различни годишни суми, за различни периоди и различни лихвени проценти. Обяснете на детето, че кредитът действа по същия начин, но при неправилно взетия или необмисления кредит, ползата е за банката. Кредитът е много добро откритие, но некомпетентността и невежеството могат да сринат един човек, семейство, цели компании и т.н. Темата за кредитите ще засегна в друга статия.

3. Поставяло ли си е детето по-дългосрочни цели за нещо по-скъпо от някаква обикновена играчка? Различните видове компромиси, наречени „незначителни разходи“, които са тези, заради които отказваме да пестим, е много полезна тема, която си заслужава да обсъждаме често с децата. На тази възраст децата опитват да НЕ пестят, защото искат да си купуват разни неща, но трябва да ги караме да мислят какво биха постигнали, като си поставят дългосрочни цели. Например, ако детето е свикнало да си купува всеки ден след училище вафла, може да реши да събира парите от вафлата за МР3 плейър, а защо не за таблет. 

Следва продължение …

Share

Comments

Only registered users can comment.