Кратко упътване за тинейджъри

successНадявам се, повече млади хора да прочетат тази статия, за да научат нещо, което ми се струва, че няма кой да им го каже.

Преди всичко, бих казал, че никъде няма да срещнете подобна табела “УСПЕХ-ПРОВАЛ” в живота си. Тя е навсякъде и никъде. Постоянно я има и я няма. Истина и лъжа.

Когато хората са млади, един от важните акценти е да имат пари, с които да си купуват неща. За по-малките нещото е дъвка, карти с герои или бутилка с вода. Други имат доста по-големи цели, например CD с музика или пък колело.

 

За по-големите неща сме чували, че можем да СПЕСТИМ пари, за да ги купим.

Това са чудесни финансови уроци, от които трябва да се научим да си взимаме поука. Има много уроци, които трябва да се научат, за да стане един младеж финансово отговорен възрастен.

По-големите тийнейджъри, трябва да учат доста по-стойностни финансови уроци, като например започване на първа работа на заплата, начин на ползване на кредитна карта, да контролират харченето, пестенето и бюджетирането за по-големи покупки като ски екипировка или за друго хоби, мотопед или кола. Ясно е, че ако човек няма пари, не може да има предметите, които желае. Само ако спести, ще може да получи това, което иска. Да, някои ще кажат – може да изтегли кредит. Да, но след това отново ще трябва да пести, за да върне кредита – не е ли същото? Поради тази причина, ни се струва лесно да получим разни неща и избързваме с решенията си, без да се замисляме, всъщност нужни ли са ни или можем и без тях. За съжаление, по-късно в повечето случаи си даваме сметка, че не сме имали такава силна нужда от нещото, но едно е сигурно – кредита остава и трябва да се връща.

ГАЛЕРИЯ “МИСЛИ И ДЕЙСТВАЙ”

Въпреки, че финансовите въпроси за възрастни засягат доста по-сложни казуси, повечето от тях могат да бъдат разрешени, чрез прилагането на същите принципи, които се учат и при младежите, а дори и при децата.

Едно от първите големи предизвикателства пред младежите е да започнат първата си работа, дори и в училищната си възраст. Някои могат да започнат с гледане на деца, други могат да започнат като продавачи в някой магазин за продажби на дребно. Където и да започне работа един младеж, има няколко фактори, които трябва да помни и да спазва. Това включва: колко часа на ден се очаква от него да работи, какво заплащане ще получава и как ще стига до работното си място, съответно как ще се прибира. Трябва добре да се пресмята времето, за да не се нарушава времето за учене.

Стигаме до студентската възраст, когато повечето предизвикателства във финансов аспект срещат младежите като челен удар между два влака. Напрежението между търсене на работа, училищните занимания и разходите става ежедневие. Тъй като нямат кой знае какви отговорности, младежите не смятат тези удари от съдбата за значителни и смятат, че не ги засягат, защото са млади и силни. Бавно, много бавно свикват с това състояние, без да се борят и да опитват да вземат нещата в ръцете си, а когато започнат да имат отговорности (семейство, деца, кредити и лизинги), вече са свикнали с мисълта, че това е техния живот.

Не, скъпи младежи, това не е вашия живот!

ГАЛЕРИЯ “МИСЛИ И ДЕЙСТВАЙ”

 

Това е живота, който сте се примирили да живеете и сте спрели или дори въобще не сте опитвали да преобразите и да привличате ползите към себе си.  Истината е, че границата между младата възраст и зрялата възраст се преминава адски бавно, докато сме ангажирани с неща, които нямат голямо значение. Ако тази граница се преминаваше рязко, хората щяха да се стреснат, окопитят и да вземат мерки. Обаче така е проектиран процесът наречен живот, че точно тези неща се случват бавно и ние свикваме малко по малко. Затова, когато се осъзнаем е трудно да разберем къде трябва да върнем лентата и да започнем отначало, за да си коригираме действията и мисленето.

Искате пари, дори много пари. Скъпи младежи, това го искат всички и това не ви прави по-различни от останалите!

ЗАПОМНЕТЕ! – ПЛАЩАТ ПАРИ НА ХОРАТА С УМЕНИЯ!

Сега се замислете, каква е причината някой да ви даде пари!

Повечето от младежите грешат, като смятат, че заплащането им е малко и отказват да започнат работата. Чувал съм да казват: ами заплатата, която предлагат е по-малка от разходите ми за път и храна! Искам да направя кратък анализ на подобна ситуация.

ГАЛЕРИЯ “МИСЛИ И ДЕЙСТВАЙ”Заплатата трябва да е равна на уменията, които имаме, но това по принцип няма как да се оцени. По друг начин казано – трябва да заменим труда си срещу определена сума пари. Цената на труда ни е толкова, колкото си я договорим, но това може да стане, ако имаме опит в договарянето. Ако нямаме опит в това, няма да можем да договорим добро заплащане. За да имаме опит в договарянето, трябва да можем да правим оценка – на нашите умения, на ситуацията, на средата, за която се борим. След като можем да оценяваме собствените си умения, ще може да си дадем сметка, дали трябва да ги подобряваме или са предостатъчни, за да получим голямата сума пари, от която имаме нужда.

Това ще започне да ви прави успешни!

Ако става въпрос за първата ни работа, смятам че колкото и да ни дадат е … МНОГО. Това е така, защото един младеж, който няма опит в нищо и нищо не може да прави, дори и 1 лев да му е заплатата, той ще е на печалба, защото нищо не може да прави, няма опит, няма умения. Едновременно ще го учат да работи и ще му плащат затова, че го учат – това е чудесна сделка, повярвайте ми.

ГАЛЕРИЯ “МИСЛИ И ДЕЙСТВАЙ”

Повечето младежи пропускат този момент и отлагат ученето и добиването на опит, докато не станат на 25 – 30 години. За съжаление тогава продължават да нямат опит, а нуждите им за пари вече са се увеличили многократно.

Колкото по-рано започнем да се учим, да открием кои са уменията ни и да ги подобряваме, толкова по-рано ще се откъснем от посредствеността. Да, отначало ще ни плащат малко, но по-скоро всяка цена за труда ни ще е разумна, ако нямаме опит в нищо. Ако започнем с ниска заплата, финансово няма да ни е изгодно може би, но ще получаваме опит, запознанства, ще получим поле за изява, може да получим възможности за успех.

Ако стоим без опит и знания и чакаме просто така да намерим работа с висока заплата, изглежда доста несериозно, а дори и комично.

Надявам се повече млади момчета и момичета да прочетат това и да осъзнаят, че нещата са само в техни ръце!

 

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.