Недостиг и избор

nedostig-izbor

 

Когато нещата са оскъдни, ние трябва да правим избори. Ако на пазара няма ягоди, трябва да решим дали наистина искаме ягоди. Ако наистина решиш, че имаш нужда от ягоди, трябва да пътуваш до много различни пазари, за да откриеш някакви. Ако не успееш да намериш, ще трябва да се върнеш у дома без ягоди. Оскъдицата те е преборила и ти не успяваш да намериш ягоди.

По същия начин, последната книга на Хари Потър не можеш да я намериш на пазара, защото не си от първите, които са търсили, когато е излязла от печат. Ако магазинът е поръчал 1000 бройки и са продали 998 бройки, преди да тръгнеш натам, по-добре когато тръгнеш да се молиш, че няма да има двама човека пред теб, когато влезеш, да купят последните 2 бройки под носа ти. Т.е. можем да кажем, че последните 5-10 бройки от книгата са оскъдица, защото доставките са ниски.

Друг избор трябва да правим, когато нещо е в недостиг, като например колко сме готови да платим за него. Ако ягодите имат по принцип ниска цена, може би когато преминат в състояние на недостиг, цената им ще се повиши. Ако това е случаят, трябва да се решава, дали нуждата е толкова силна, че да оправдае високата цена на ягодите и готови ли сме да я заплатим.

Ако имате ограничено количество пари, ще трябва да ползвате парите, предвидени за друга покупка или друг вид храна, за да получите ягодите. Оскъдицата ви насилва, да правите избор между два вида храни.

За много хора, постоянното правене на трудни избори е начин на живот. Ако нямате достатъчно пари, да купите всичките храни, от които имате нужда (а много, много хора нямат), тогава трябва да правите трудни избори. А колкото повече недостиг има по рафтовете в магазина, толкова по-труден избор трябва да правите.

Същата ситуация е, когато оскъдицата я създава сезонният пазар – например ягоди, някои цитрусови плодове и т.н. Някои култури растат по-добре от други в различните сезони от годината или в различните географски райони. В България е още по-странно (в страната на богат чернозем, при възможност за изобилие от ябълки и круши, купуваме същите от Аржентина и т.н., но това е друга тема – темата тук не касае българската икономика). Ако искате ягоди извън сезона на ягодите, тогава доставките на ягоди са ниски или въобще няма, тогава това е недостиг на ягоди. Понякога недостигът е създаден от даден доставчик, защото е продал цялата си доставка.

Недостигът е много силен фактор в света на финансите. Принуждава ни да правим трудни избори. Кара ни да се приберем у дома без това, за което сме тръгнали. Може да ни накара да платим повече, отколкото сме решили или можем. Може да ни накара да търсим нещо навсякъде. Следващия път, когато търсите нещо, а то липсва, подсетете се за идеята за оскъдицата и за тази тема. Поставете темата в различни въображаеми ситуации.

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.