Нужда или желание = вода или газирана напитка = плюс или минус? – Продължение ..

nujda&jelanie-2

 

Направихме анализ за утоляване на жажда с вода или газирана напитка и установихме, че при жажда, пиенето на вода е полезно и не харчим пари, а редовното пиене на газирана напитка е вредно и ни отнема 300 лв на година, а не ни утолява жаждата. Невероятно откритие.

Истината е, че спокойно можем да си задоволяваме жаждата с минерална вода от магазина, също толкова можем да задоволим жаждата и с вода от чешмата. Така можем да си спестим около 300-400 лв на година и да ги дадем за по-важни неща, които са от по-голямо значение за доброто ни състояние и здравословен живот. За цигарите нямам сърце да споменавам, защото е болна тема за пушачите. Но все пак цифрата е около 1500-2000 лв на година.

Друг е въпроса, че честата употреба на газирана напитка ще ни докара здравословното състояние до допълнителни разходи за лекарства – в дългосрочен план.

Финансово погледнато и в двата варианта, похарчените пари са инвестиция – обаче ти избираш от коя страна да се поставиш – откъм плюса или откъм минуса.

Дали да инвестираш в бъдещото развитие на фармацевтичните дружества и те да прибират печалбата, или да инвестираш в себе си, като пестиш, живееш разумно и цениш парите си, като правиш обикновена дългосрочна сметка.

От желанията ти зависи кефа, а от нуждите ти зависи животът.

Например: Имам НУЖДА да се нахраня, но ИСКАМ да ям в скъп ресторант. От примера се вижда, че „нуждая се“ и „искам“ са две коренно различни неща. Тук става въпрос, дали да дадеш 10-15 лв на детето ти, за да се нахрани в заведение за бърза закуска. Ако идеята е събиране с приятели, тогава нещата са различни.

Наш е изборът, дали да намалим желанията сега, за да ги пренастроим към нещо по-значително и важно за нас. Явно се изисква огромна сила и енергия, да насочим желанията към нещо по-голямо от една газирана напитка или кутия цигари на ден. Да помислим дали можем да направим нещо по-голямо за себе си, да насочим цялата енергия към него и да опитаме да го направим реалност. Ако спечелим, ще имаме много Кока-коли, а ако не успеем, ще загубим просто някакви газирани напитки.

Но кой ще ти мисли за неуспехи, мисълта за успех е по-трудно, но доста по-голямо удоволствие, пред мисълта за неуспеха. Само трябва да се престрашим да помечтаем. А с малкия анализ по-горе, изглежда съвсем възможно. И това от някаква газирана напитка. Ако прибавим към нея и останалите дребни желания всеки ден, резултатите могат да бъдат нечувани досега. Въпрос на мечти и цели.

Въобще, давам си сметка, че откакто си промених начина на мислене по отношение на парите, докато пиша за тези 300 лв ме изяжда отвътре мисълта, колко много неща мога да направя с тях за 10 години, 15 години ….

МОЯТ ИЗВОД:
На парите им е все тая, в чии джоб се намират. Както хората, така и парите нямат мярка, обичат крайностите и търсят най-прекия път да се увеличат или намалят. Образно казано е една скала, на която парите трудно се задържат на нулата – или имаме, или дължим.

!!! Парите зависят от нас, от нашето поведение, а не ние от тях, но трудно го осъзнаваме, защото не се замисляме за това.

От нас зависи дали ние самите ще се поставим откъм страната на минуса или на плюса. :)))))

От нас зависи как ще научим децата ни да се справят с това. Света се развива, защото се стараем децата ни да станат по-успешни от нас. Но успешни в кое, в контролирането или в консумирането?

Като погледнем начинът на живот на пенсионерите в България, ми се струва, че трябва да променим поведението си към децата, а и към нас самите.

Иначе влиза в сила приказката на мъдреца: Ако чакате, ще е дълго!

Share

Comments

Only registered users can comment.