НУЖДА Vs. ЖЕЛАНИЕ

nujda-jelanie

 

Нужда е нещо, което трябва да имаш и не можеш да съществуваш без него. Пример за това е храната. Ако не ядеш, няма да оцелееш дълго време. Може да нямаш нужда от много храна, но трябва да ядеш.

Желание е нещо, което би искал да имаш. Не е абсолютно задължително да го имаш, но би било добре, ако го имаш.

Пример за това е музиката. Някои деца, а и възрастни казват, че музиката е нужда, защото не могат да живеят без нея. Но определено нямат нужда от музика, за да живеят. За да живеем имаме нужда от храна.

Принципно, това са двете основни категории в личните финанси – нужда и желание.

Някои неща могат да бъдат и двете категории: нужда и желание. Понякога, храната би могла да бъде нужда или желание, в зависимост от типа храна.

Например: Нужда е, да ядем протеини, витамини и минерали. Как ще ги приемем зависи от нас или семейството ни. Според видовете храни, ние приемаме различните съставки, но всички те са нужда. Може да ядем месо и ядки, за да приемем протеини. За да приемем витамини и минерали, трябва да ядем плодове и зеленчуци, както и сирене и млечни продукти или хляб, ако искаме повече витамини и минерали. Основните храни са нужда.

Сладоледът обаче е желание. Определено нямаме нужда от сладолед, за да живеем. Може да приемем някои витамини и минерали чрез сладолед, но със сирене и мляко ще приемем много повече витамини и минерали, без да приемаме толкова мазнини, колкото ще приемем от сладоледа. Разбира се, сладоледът е много вкусен и сладък. Кой не обича сладолед? Всички го желаят, но нямат нужда от него, за да живеят.

Така описах накратко храните под формата на нужда и желание.

Друг пример са течностите.
Телата ни имат нужда от течности, за да живеем. Водата е най-подходящата течност, защото е здравословна. Млякото и плодовите прясно изцедени сокове също са много полезни, защото дават много витамини и минерали на тялото, без да оставят в него мазнини и захар, както например кока-колата подсигурява това. Е, кока-колата е вкусна, както и спрайт или пепси, но нямаме нужда от тях, за да живеем.

Share

Comments

Only registered users can comment.