Първа работа – първа заплата

Дошъл е моментът, в който решаваме да прекратим с ученето и да започнем работа.

Първия работен ден изглежда така:

Помнете: Ученето продължава до края на живота! Който спре да учи, остава да буксува на едно място, защото светът продължава да се развива и никой не може да спре този процес. Ако искаме да се чувстваме като у дома в този свят, трябва да се съобразим с него, за да може да ни приеме и да му е приятно, че сме част от него. (Тук не става въпрос за учене в училище, а за добиване на практически умения и справяне със задачите)

 

 

 

С идването на момента да започнем работа, започва нова част от нашия живот: получаването на първата заплата. С получаването на първата заплата, идва и усещането за по-голяма финансова независимост, но пък и повече отговорности. Също така и отделянето от семейството и първи наченки за откриване на нов вид живот.

Добре дошли в истинския живот! Заповядайте! Тук има място за всички, но не всички са щастливи на това място. Като цяло, не-щастливите са тези, които ги мързи и мрънкат, отказват да се развиват и искат някой да се грижи за тях. Нямат цели и мислите им блуждаят наоколо, без посока.

Първото най-впечатляващо е получаването на собствени доходи /заплата/. Да, но с нея идват и отговорностите – професионални и персонални, както и нови икономически нужди. Много млади хора се подлъгват от първите си доходи, теглят кредити и все повече се отдалечават от финансовата независимост. Проблемът се състои в това, че желанията се увеличават по-бързо от приходите. Ако харчите повече отколкото печелите ще се отдалечавате от независимостта.

Не е нужно да сте финансови експерти, за да осъзнаете /наистина да осъзнаете/, че не можете да притежавате неща, за които нямате достатъчно пари. Мечтайте за нещата, които искате, но не забравяйте, че за да получите нещо, трябва преди това да положите усилия. Да, ако изтеглите пари назаем, също може да се наслаждавате на мечтаните неща, но така усилията пак трябва да ги положите след като вече сте получили това, което искате.

Така се получава объркване и влизане в омагьосания кръг. Затова не се фокусирайте в харченето на получените пари, а в изкарването на повече пари. Не се подлъгвайте по приказката „сега съм млад, сега ще живея“. За тази цел е нужно да увеличите уменията си, а така ще създадете стабилна основа за бъдещето си. Ще си създадете навици, които ще ви носят благосъстояние през целия живот.

Съвет: Водете си записки на това, което печелите и това което харчите. Воденето на бюджет не означава лишаване от нещо. От разговорите с повечето от клиентите ми изглежда, че воденето на бюджет означава лишаване от неща. Напротив, безразборното харчене означава, че ще се лишите от нещо важно. За съжаление, точно тогава, когато нямате алтернатива. Воденето на бюджет дава яснота, къде са отишли парите ви. А нима не е важно да знаете, къде отиват те? Защо искате да ги изкарвате, ако не ви интересува какво става с тях?

Воденето на записки няма да ви лиши от удоволствия, а само ще ви даде яснота, кога да спрете с удоволствията. Представете си, че с получаването на първата заплата започнете да си водите записки за приходите и разходите си. След 5 години можете да си погледнете записките и по тях да прецените, дали за този период сте подобрили начина си на живот или сте на същото място. Това може да ви е изключително полезно за вашето собствено бъдеще.

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.