Струва ли си да се ангажираме с финансовото образование на децата

Кой трябва да се ангажира с финансовата култура и образование на децата?

Izvadka_IKI_BAN

Извадка от изследване на Институт за икономически изследвания при БАН – 2009-2013

Висока кредитна задлъжнялост, невъзможност за плащане на вноските по кредити, неконтролирани разходи, безразборно харчене,  живот от аванс до заплата, липса на пари в края на месеца – познато ли ви е?

Снимката е извадка от изследване на Институт за икономически изследвания при БАН за период 2009-2013.

Според извадката от проучването, трябва да разбираме, че на всеки 100 човека с кредит, 40 човека от тях са сринати финансово, а други 42 “отчасти”. Едва 17 човека се справят.

Тези данни са в следствие на липса на финансова грамотност.

Финансовото ограмотяване може да се постигне много лесно.

Най-малкото усилие, което може да се направи е да се заместят 30 минути бездействие вечер с четене на подходяща литература. След четене на подходяща литература, ще започнат да изникват въпроси. Това ще са въпроси, които ще касаят вашите собствени средства. Тогава ще започнете да търсите отговорите. Намирайки отговорите, вие ще се ограмотявате финансово. Ще подобрявате стандарта си на живот. В случай, че търсите специализирана информация, тогава може да потърсите и специалист.

Времето е пари! – ако заместите малко време за изхвърляне с ограмотяване по финансови теми, ще откриете истинския смисъл на този рефран.

Още повече, всеки родител може да помогне на децата си, като ги подготви в най-ранна детска възраст с базови знания и да им създаде навици, които да ги предпазят от финансов срив и от гадната ябълка в гърлото преди всеки край на месеца. Никой няма да го направи, освен вас самите.

Като родител, трябва да поемеш отговорността за финансовата култура на детето ти, да го подготвиш да се развива и да посреща трудностите, както и хубавите моменти с овладяно търпение и сигурност.

Някой ще оспори ли факта, че трудните и хубавите моменти в повечето случаи са свързани с пари?

Да научим детето адекватно да си управлява бюджета може да се каже, че е една от най-ценните компетенции в живота, които можем да предадем. А това може да се започне в най-ранна възраст, защото децата имат огромен капацитет за възприемане на нови идеи. В консуматорското общество, в което живеем днес е изключително важно децата да ценят парите и нещата, които могат да се постигнат с тях.

upravlenie_pariРодителите си казват следното:

Ама защо това пък е важно за детето ми? Това е безмислица! (Няма начин да има смисъл тема, която не разбираме)

Много е рано да го занимавам с това! (А кога ще е подходящо? Сигурен съм, че след 5 години ще каже същото)

Нямам време да се занимавам и с това. Работя много, подсигурявам му дрехи, храна и играчки. Аз съм добър родител. (Поздравления! Това ли е максимума?)

Какъв смисъл има това? (Няма да разбереш, ако продължаваш да бездействаш!)

Няма да го правим финансист, я? (Няма значение какъв ще стане – парите касаят всички)

Абе я оставете децата да играят, бе! Да си живеят детството. Няма да го правим Скрудж!

Абе защо се занимавате с глупости?

Но никой няма да признае, че не му се занимава с това. Просто не го разбира. Няма как да е важно за хората, които не го разбират. На никой не му пука за космоса, защото никой не ходи там. Но парите – всеки ги иска, но никой не ги изследва и проучва.

Изключително забавно е да се обсъждат нови теми с децата. Така имаме възможност да намерим общи интереси с тях, да бъдем до тях и да им се радваме още повече. От личен опит го казвам. Дори може да откриете качества у детето, които не сте познавали досега.

 

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.