Успешният …… клиент

Нека се превърнем в успешен клиент!

В тази тема ще нахвърлям няколко идеи за стойностния клиент. За клиента, който прави така, че търговците да искат да работят за него и да полагат повече усилия, отколкото за други клиенти и то заради самия него, а не заради парите, които плаща. Понякога даваме много пари на някои търговци, а ни прави впечатление, че те дават повече на други клиенти, които купуват много по-малко, отколкото ние. Защо се получава така? Задавали ли сте си този въпрос?

 

Какво предпочитате? Доставчиците на услуги във вашия персонален и служебен живот да ви харесват заради парите ви или заради самите вас?

 

Какво предпочитате? Когато сте във финансово затруднение да продължите да получавате качествени услуги и доставчиците ви да искат да продължат да бъдат такива или да ви отблъснат, защото нямате пари?

 

Кое е по-добре за Вас? Когато сте в добро финансово състояние, да смятате, че доставчиците ви ще ви обслужат качествено заради личните ви качества или е просто заради парите?

 

Всички през целия ни живот ни учат как да продаваме повече, как да бъдем най-добрите търговци на стоки и услуги. Има тренери, коучове, гурута и всякакви професионалисти, които са посветили времето си да учат търговците да продават, (а много от тях не са продавали нищо друго освен усмивката си и книгата си). Само че при процеса на продаването, никой не мисли за другата страна – купувачите.

 

А психолозите научно са доказали, че хората не обичат някой да им продава. Хората обичат да купуват.

 

Не е ли странно, че никой не ни учи, как да бъдем качествен клиент? Защо? Само заради парите ли трябва да ни обслужват добре? Да! Това е причината. Защото ако нямаме пари, търговците няма да се интересуват от нас. Затова и никой не обучава клиентите, защото те дават „парите“, а ако ги нямат, тях ги няма на сцената. Обаче има начин, когато нямаме пари или сме в затруднено положение, да продължим да бъдем на сцената и доставчиците ни да не ни отблъснат.

Искате ли, когато купувате, да получите повече, отколкото плащате? И не защото някой обучен търговец ще ви го „предложи“, а защото вие сами ще го постигнете.

Някой давал ли си е сметка, че колкото по-качествен клиент сте за ваш доставчик, той се старае повече за вас, отколкото за тези, които му дават повече пари? Някой давал ли си е сметка, че обслужващия персонал на една компания, които са на твърда заплата, а не на комисион, обслужват по-добре отзивчивия клиент, а не платежоспособния клиент. Или ако платежоспособния днес е обслужен по-добре заради пари, утре ако няма пари, ще чака отвън на студеното, а другия с по-малко пари ще бъде приет, както обикновено?

Трудно е да се намерят материали в интернет или описани в учебник на тази тема.

Някой замислял ли се е, че ако днес се държиш грубо с един доставчик на продукт или услуга, утре може да ти потрябва отново, но същия този да не откликне, заради лошото отношение или най-малко ще те обслужи последен? Може непочтения клиент да се оплаче на ръководството му, но това няма да подобри нещата. Лошата дума не се забравя!

Дори ако заради пари е трябвало доставчик да търпи лошо отношение, може да дойде ден, в който да имате нужда от същия доставчик, но той да ви отблъсне, заради друг с повече пари.

Винаги ще се намери някой с повече пари!

Много хора смятат, че давайки пари, доставчикът е длъжен, освен продуктът или услугата си, да извади и да даде сърцето и душата си на клиентите си. Това е абсолютно възможно, но не и срещу пари.

Велика приказка гласи: Не знаеш кой, кога ще ти потрябва!

Бих посъветвал всеки потенциален клиент на каквато и да било стока или услуга, да разбере, че ако иска да получи повече, отколкото ще плати, трябва също колкото и самия продавач, да положи усилия, за да получи желания резултат, а дори и повече от очакваното.

Парите покриват изискванията в графата с цените, но извън нея може да се получи резултат само чрез положително отношение между продавача и купувача. Все пак цената е 50% от сделката, останалото е стойност, която ще получим за платената  цена. Ако искаме да получим повече, трябва да се постараем повече. Лекомислено е да смятаме, че срещу някакви пари, ще ни свалят няколко звезди от небето.

Усилията за които говоря, са по силите на всеки човек, стига да иска да получи повече. Иначе сделката си остава суха – пари срещу стока или услуга и нищо повече.

Усмивката е един от ключовете за постигане на огромен резултат!

Това е важно за възрастните, но още по-важно е децата да се възпитат на положително отношение към тези процеси, които са …. 90% от ежедневието. Кое е нещото, което правим най-голям брой пъти през деня – купуването. От пастата за зъби за събуждане, през кафето, закуската …. до вечерята. Най-голям брой от всички действия, които извършваме са купуванията. Редно е да станем по-успешни клиенти! За да получаваме повече, разбира се!

Невежеството при купуването – цена/стойност.

По принцип, невежите клиенти първо питат за цената. Те смятат, че като научат цената на даден продукт, те вече знаят всичко за продукта. Това е най-голямата грешка на клиентите. Заради това невежество пазарът е пълен с груби търговци, спекуланти и измамници, от които страдат всички. Не е ли удивително, че клиентите страдат заради своето собствено невежество, защото не са се научили да избират продуктите и услугите по качествата им, а по цената им. От там се получава така, че безотговорните търговци и измамниците продават цени, а не продукти – лесно е за разбиране. Просто клиентите търсят цена и я получават смятайки, че са направили добра сделка. Всъщност, безотговорните клиенти попадат на безотговорни продавачи. Не е добре, ако безотговорните клиенти се увеличават, азащото това веднага ще увеличи и безотговорните търговци.

ПАРАДОКС: Колкото и странно да изглежда, спекулантите и измамниците продават цени, а не качество, защото клиентите търсят цени, а не качество.

И още нещо: Не се срамувайте, ако намирате себе си тук някъде! Но може да се замислите, ако сте осъзнали грешките си и продължавате да ги допускате!

Много от затрудненията идват от там, че понякога клиентите искат да получат продукт или услуга, които не могат да си позволят. Затова избират нещо евтинко, което има само опаковката на истински продукт, а под опаковката  може да намерят само едно празно обещание, за което има едни дадени пари и в замяна е получено … нищо.

Искайте всичко, но не правете сделка за нещо, за което не сте подсигурили парите! По-добре положете усилия, изкарайте пари и тогава преценете, дали искате все още въпросното нещо. Повечето от нещата, които искаме са импулсно желание, на момента, а като мине време, се чудим това защо го купихме. А колкото странно да изглежда, има хора на които това им се случва ежедневно и харчат парите си за ненужни вещи, докато домът им не се препълни и не остане място за самите тях. Не са по-малко притеснителни, особено за здравето на хората точките около касите на супермаркетите. От професионалистите, местата за чакане на опашка на касата се наричат места за „импулсни стоки“. Те знаят, че клиентите не обичат да чакат и затова пълнят рафтовете около касите с „импулсни стоки“, за да не се притесняват хората, че чакат дълго. Толкова е шарено там! Отделно от това, продават тези места на техните доставчици на „импулсни стоки“. Целта е клиентите да не се ядосват, че чакат дълго на опашката. Но това е създадено от клиентите, а не от продавачите, въпреки че обвиняваме тях.

Професионалистите наблюдават поведението на купувачите и действат според техните слабости. И всичкото това е, защото клиентите са готови да платят, а не да мислят. Нищо лошо, просто исках с няколко думи да поясня, защо търговците правят това. Просто защото клиентите го финансират, без да мислят.

Разбира се, че може качествения клиент да попадне на търговец, който се интересува само от парите и без значение, какво прави клиентът, продавачът няма да промени отношението си. Всяко нещо има две страни и няма да спорим на тази тема. Но отново идва влиянието на клиента – ако повечето клиенти са мислещи, разумни и ценящи своите средства и усилия, съгласно същото правило, този търговец ще изчезне много бързо от сцената наречена „пазар“.

Не забравяйте! Поддържайте усмивката на лицето си. Тя не струва нищо, но може да ви даде повече, отколкото сте очаквали. Вежливото отношение, отзивчивостта, честността. Те правят по-голямо впечатление, отколкото очаквате. 

В заключение, нека опишем формулата на успешния клиент, който има реалната власт да контролира пазара, накратко:

Мислещ, отзивчив и честен човек, който държи да получи повече от самия продукт или услуга, ценящ собствените си средства, няма начин да получи по-малко от това, което търси, но има шанс да получи повече. И обратното – човек, който не мисли и не цени средствата и усилията си, отзивчивостта и усмивката за него са непознато, ще насърчава подобните на него търговци и доставчици.

Преценете добре какво точно желаете, усмихнете се, бъдете отзивчиви, ценете средствата си и желайте продукти и услуги, от които наистина се нуждаете, а не купувайте импулсно. Правете сметката си сравнявайки цена-стойност. Цената е това, което плащате, а стойността е това, което получавате срещу парите си. Ваше решение е, дали ще получите повече или по-малко за същите пари. Всичко над това на етикета е само във  Вашето отношение и поведение. Също така, не желайте продукти и услуги, за които нямате пари. Това желание ще ви измъчва и ще ви прави нещастни.

В случай, че желанието ви да получите нещо е изключително голямо, тогава най-добре е, да посветите времето си на неща, които можете да правите добре и някой да ви плаща за тези умения. А ако не можете да правите нищо, от което да печелите, как е възможно да искате да си купувате неща, които могат да си ги купят хора, които имат умения и им плащат за тях. Задавали ли сте си този въпрос?

Запитайте се, какво правят хората, които могат да си позволят повече от вас? Как постигат това? И продължавайте да си задавате този въпрос, докато не намерите отговора. Така, поне съзнанието ви ще е заето с нещо мотивиращо, а съществуването няма да е безполезно и насърчаващо невъзпитаните некачествени търговци.

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.