Учете детето да пазарува правилно 2

na pazarВ продължение на темата за пазаруването, ще напомня, че не трябва да бързате, защото не сте на състезание. А това бързане ще ви излезе скъпо и може да се приберете с пълни торби с ненужни продукти.

Определете сума за пазаруване и се старайте да не я надвишавате. Споделете ясно с детето какво планирате да купувате и опитайте да си спазите плана. Обяснявайте му, че не е редно да си купувате ненужни стоки, защото така, няма да ви стигнат парите за нещата, от които наистина имате нужда.

Учете ги да избират пресни стоки, да оглеждат продуктите, за да не купят нещо, което трябва да изхвърлят, след като се приберат.

Избягвайте коридорите със замразени и обработени продукти. Те са по-евтини и по-лесни за приготвяне, но може да причинят тежки здравословни проблеми и тогава трябва да си давате парите за лекарства. Въпрос на избор и планиране. Обяснявайте им каква е разликата между пресните и обработените стоки. Децата по подразбиране искат да бъдат отговорни и да вземат решения, а от вас зависи дали ще насърчите или демотивирате този начин на мислене у тях.

Говорете им за единичните цени на всеки продукт, който избирате. Също обсъждайте сезонността на продуктите. Понякога се намират евтини стоки на промоция, които евентуално може да разопаковате вкъщи и да се окаже, че са за хвърляне.  Обяснете им, защо някои стоки се купуват в определени сезони, а в други не, защото има стоки, които извън естествения си сезон изглеждат добре на цвят и вид, но не и на вкус, а още по-малко като качество.

Обяснявайте им, колко е важно да си направите списък с покупки и да опитвате да не излизате от рамките на списъка.

Опитайте да приложите стратегията за сезонността в обратна посока. В края на лятото може да купите летни стоки (летни дрехи, градински стоки, спортни летни стоки и т.н.) на изключително ниски цени, а в края на зимата да се подготвите за следващата зима при най-благоприятни условия за вас. Това може да ви спести 50% и повече от разходите, както и да сте подготвени за следващия сезон навреме. Когато дойде следващия сезон и сте подготвени, ще почувствате, че контролирате добре нещата и това ви дава невероятен стимул.

купуване

Когато тръгнеш на пазар и знаеш от какво имаш нужда, половината битка е спечелена. Така детето ще разбере, че влезеш ли в супермаркета на сляпо без ясна цел, означава да купуваш неща, от които нямaш нужда.

Практика, практика и практика.

Като започнете това обучение с детето си, след няколко пазарувания, започнете да ги питате какво трябва и какво не трябва да слагате в количката. Превърнете обучението в игра. Научете ги да могат да изказват мнението си и да обясняват, защо мислят така.

Ако вземат погрешно решение, не ги критикувайте, а ги оставете да сбъркат. Само така, ще могат да си поправят грешката. А и не трябва да се отказват от уроците по пазаруване. Нали ще бъде като игра.

Възможно е тези уроци да са полезни и за двете страни и наистина да превърнете пазаруването в забавление. Така детето ще следва това което правите и ще може да взема по-правилни и обмислени решения за парите си.

Приятно пазаруване!

Учете детето да пазарува правилно – част 1

Share

Comments

Only registered users can comment.