Учете детето да пазарува правилно

az_pazaruvam

Да научим детето да управлява парите си е трудно начинание. Предизвикателство е за всеки родител да възпита детето си, да бъде финансово отговорно, когато порасне и в бъдеще да може да взима правилни решения в икономическата материя.

Често ли ви се случва, да изпадате в затруднение възпитавайки детето по финансовите въпроси?

Консуматорската култура ще бъде посадена при всички положения у детето, защото е заобиколено от рекламни послания навсякъде: вкъщи по телевизията, в училище в лафката, най-големите преносители на рекламни послания са самите деца. Можем ли да се справим с това?

Това е консуматорството – да искаш да купуваш. Това започва да се насажда у децата още в първите им съзнателни моменти и така израстват, без да познават възможността да могат да избират по-доброто за себе си, защото почти никой не ги учи на това.

Точно заради този пропуск от страна на родителите, когато децата пораснат, несъзнателно измерват щастието според това, колко могат да похарчат.

А когато нямат пари, смятат, че не са щастливи. Трябва да избегнем това, още в най-ранна възраст. Не може едно дете да се чувства нещастно, защото не може в момента да получи играчката, която рекламират по телевизията или когато другите деца имат нещо, което то няма.

Защо така се получи, че хората мислят, че е нормално да си похарчат всичко, с което разполагат и стават противници на пестенето. Как е възможно, никой да не се замисля над това?

Защо хората отказват да отделят време за финансовото образование на децата си?  Защо оставят телевизионните реклами да възпитават и определят собственото им бъдеще. Защо хората твърдят, че парите не са важни, че имало семейни ценности, любов и приятели и не се замислят по-сериозно, над това, което казват. Няма логика в това. Какви семейни ценности ще посееш в съзнанието на детето, ако живееш в нищета и се чудиш, как да свържеш двата края.

nenujni-veshtiЗащо докато гледаме някоя реклама за детски продукти или лакомства не опитаме да събудим желанието на децата да се запитат: Защо ми предлагат това? С какво може да ми улесни живота? С какво може да е полезно за мен? Има ли нещо друго, което да е по-полезно за мен. Какъв е смисъла да притежавам продукта от рекламата? Колко пари може да струва това на майка ми и баща ми? Какво по-важно могат да ми купят с тези пари. Трябва ли да се влияе детето от рекламите? Може ли да му насочим вниманието в друга посока?

Целта е да помисли за себе си и да направи добра преценка! Целта не е да се противопоставя на рекламите! Тях винаги ще ги има.

Вместо да им казваме какво да правят и как да харчат, можем просто да им дадем пример. Много по-ефективно е! Докато пазаруваме, можем да им покажем как избираме между тази или онази стока. Да им дадем възможността да изберат те, вместо нас. Да ги оставим спокойно да пипат всички стоки в супермаркета. В супермаркетите няма табелки „Не пипай!“, затова не бива да се притесняваме, ако детето бутне или счупи нещо. Да им позволим да платят сметката и да ги учим да броят рестото.

Разбира се, за да дадем добър пример, трябва ние самите да го правим добре. В никакъв случай не трябва да пазаруваме бързо, а да обмислим всяка покупка. Нали сме на пазар, а не на сутрешното тичане в парка.

Следва продължение …

 

Share

Comments

Only registered users can comment.