Финансова грамотност – как да я предадем на децата?

dete&pariРодителят е първия, както и най-важния преподавател по финансово образование на детето. Децата са „гъби“ и абсорбират всичко, което виждат и чуват. Затова е важно, не само да им даваме добри уроци, но е важно също, да им даваме добър пример. Децата са изключително чувствителни към лицемерието и затова не възприемат нещата така, както мама и татко го казват, а както го правят. Измежду темите, които обсъждаме с децата е нужно и да добавим темата за правилно харчене и отговорното отношение към парите. В повечето случаи, родителите крият финансовите проблеми от децата и не си дават сметка, каква грешка е това. Така лишават децата си от развитието на знанията им в тази посока. По този начин децата израстват неподготвени по отношение на парите и не получават възможността да черпят от опита на родителите си, за да станат по-успешни.

Какво трябва да покажем на децата и на какво трябва да ги научим?

Трябва да работим, за да печелим

Децата трябва да разберат, че за да имат пари, трябва да работят и да положат усилия. Ако не осъзнаят тази връзка, тогава в момента, когато искат да купят нещо, няма да си дадат сметка, че трябва да дадат нещо. Един от начините да помогнем на децата да разберат това е, като им обясним, колко часа трябва да работим, за да купим въпросното нещо.

Например: – За да ти купя тази конзола за 300 лв, трябва да работя 60 часа, за да получа нужните пари. Това е седмица и половина.

Също може да ги карате да положат някакъв труд у дома, за да си помогнат и да получат желаната играчка по-бързо. Но най-важното е, да осъзнаят, че трябва да имат търпение. Когато пожелаем нещо, за да го получим, трябва да чакаме.

Ти, този, който чете сега тази статия, ще се съгласиш ли, че трябваше да работиш 30 дни, за да имаш пари в джоба си в момента?

Другия вариант е да вземеш пари на кредит от банката и да върнеш парите с лихвите. Банките са се научили да чакат, те не са като повечето хора. Те могат да чакат и всъщност се развиват благодарение на хората, които не могат да чакат. Елементарно, нали?

cena-stojnostЦена и стойност не са едно и също

Тази грешка я правят много хора, като бъркат цената със стойността. Достатъчно е да се замислим, че в един марков магазин, една тениска е на цена от 80 лв, а стойността и не е повече от 2 лв. А да не говорим, че след първото изпиране, вече не е онова, което си купихме.

В този пример става въпрос за ниска стойност на висока цена.

А какво да кажем за водата, която тече от чешмата? Не струва почти нищо, а има толкова висока цена. Цената представя количеството пари, които трябва да дадем в замяна на това, което искаме да получим. А стойността представя полезността, която има за нас продукта, който сме си закупили. Ако се посветиш на това, да получаваш стойностни за теб неща на ниска цена, може да се каже, че имаш успех във финансите в твоя живот.

По друг начин казано: Каква стойност има за мен набелязания продукт и полезността на този продукт ще оправдае ли количеството пари, които трябва да извадя от моя джоб?

Друг е въпроса, дали въобще имаме нужда от въпросния продукт? Не забравяйте, че компаниите създават изкуствени нужди чрез рекламните си кампании и хората си купуват неща, от които на практика нямат никаква нужда или поне в голяма част от случаите. Но модата и тенденциите са нещо, което обзема съзнанието на хората и те не си дават сметка за собственото си поведение на пазара.

Ние хората, забравихме да мислим за себе си и за нашите собствени нужди, защото повече мислим, какво ще мислят другите за нас и така задоволяваме потребностите на мислите на другите. Замисляли ли сте се над това?

Парите са ограничен ресурс и трябва да взимаме решения, как да ги ползваме

Като всеки ограничен ресурс, парите също трябва да знаем как да ги управляваме отговорно. Представете си, колко безотговорно се отнасяме с водата, а има държави, в които цената и е немислима в нашите условия – т.е. да си представим, че бутилка вода в България може да струва 8 лева.

Би било добра идея, ако поканим децата да помогнат да вземем решение заедно, примерно за следното: Да отидем на кино или да вечеряме навън; да купим нов телевизор или да отидем на почивка; да останем в къщи събота и неделя, но да погасим предсрочно някоя вноска по кредита, като така ще спестим много пари. Мотивирайте ги да мислят. Накарайте ги да избират. Да изберат най-доброто за себе си. Няма значение какво ще избереш, важното е да мислиш и да избираш. Помогнете им в този процес, като им дадете известно количество пари (5-10 лева) и ги мотивирайте да вземат решение като изберат между две различни опции да ги похарчат.

Най-доброто, което можеш да направиш с едни пари е да ги инвестираш или спестиш

Не всички уроци за парите трябва да се извършват чрез харчене. Децата трябва да осъзнаят, че най-добрия и оптимален начин за употреба на парите е пестенето и инвестициите. Ако можете, отворете банкова сметка на детето, за да започнат да събират малко по малко от това, което получават. Показвайте им състоянието на сметката, за да разберат, че с търпение спестяванията се увеличават и това е единствения сигурен начин това да се случва.

Парите не са най-важното в животаzaedno

Така най-важното оставям за най-накрая на статията. След всичко което трябва да научат децата за парите, трябва бавно и постоянно да помогнем на децата да осъзнаят, че парите не са най-важното. Това, което най-много ценят децата е да изкарват повече време с нас родителите. Винаги, когато имате възможност, да споделите някакво време с тях, направете го и им кажете, че предпочитате да сте с тях, отколкото да работите извънредно през уикенда. По нататък в живота, този урок ще има неоценима стойност и детето ще ви се отблагодари многократно.

Все пак в нашите времена, наистина технологиите се развиват бързо, но отношенията между хората би трябвало да останат все същите. Това, че пазара на пластмасовите играчки е претъпкан, не означава, че с 2 пластмасови играчки по 5 лева сме добри родители (образно казано). Добрите отношенията между хората, а особено в семейството трябва да са гарантирани от нас самите, от родителите.

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.