Финансовото образование за деца – има ли смисъл?

deca-upravlenie-pari

Финансовото образование при децата е много важно и се вижда, че много родители осъзнават това. Отминаха времената, в които всички мислеха, че някой трябва да се погрижи за здравето ни, за образованието ни, за възпитанието ни. А ако има хора, които все още се надяват, че някой ще свърши работата и родителските им задължения вместо тях си е само за тяхна сметка. Всъщност, неприятното е, че сметката ще я платят децата.

Много родители си дават си сметка, че трябва да напътстват децата в тази посока, но може би не знаят как да го направят. Вече е ясно за всички, че никое правителство не полага усилия, за да образова децата как да управляват парите си. Фактически, ако не го направим ние родителите, няма кой да го направи.

Има много хора, които все още вярват, че съдомиялната е една глупава и ненужна прищявка и твърдо отказват да я притежават, а в момента в който се решат и си вземат си казват: Стига бе, защо чаках толкова? Това го казвам, защото аз самия бях този пример преди години, но жена ми бързо ме вкара в релсите. Тя винаги е била с изключително рационално и прозорливо мислене. А за тези, които често задават въпроса: – Айде бе, баба ти цял живот със съдомиялна е мила чиниите! – Тези хора по-добре да не четат надолу и да перат на ръка.

Преди всичко, искам да поздравя тези родители, които искат да добавят финансовата култура към другите обучения на децата си. Фактът, че четат този сайт означава, че са направили първата крачка към подсигуряване на по-добро финансово бъдеще на децата си, както и че притежават именно желанието, мотивацията и интереса, с които да насочат вниманието на децата и да ги ориентират в управлението на финансите.

Да, една малка крачка е, но за съжаление не всички родители осъзнават важността и нуждата, да обсъждат темата за парите с малките си. Дори някои родители се питат: Защо да занимавам детето с финанси, пък и да си губя времето с това? В края на краищата аз не съм го учил това, а съм си добре.

По принцип, не можем да си измисляме причини, заради които да опитваме да караме детето да харесва неща, които то самото не харесва. А детето няма как да харесва нещата, които просто не осъзнава. От друга страна детето не може да осъзнае нуждата от знания по въпросите за парите, защото не му се налага. Все пак ние обичаме децата си, чувстваме се отговорни за тях и им подсигуряваме всичко необходимо. Също така, на децата им харесва да разбират и да откриват, но не им харесва да учат, защото нямат търпение. Великата дума – ТЪРПЕНИЕ. Накратко казано, не може просто така да създаваме нови желания, но истината е, че тези желания рано или късно ще дойдат. А когато дойдат, детето ще може да ги посрещне със спокойствие и увереност, ако предварително сме предоставили даден набор от знания.

Ето някои причини, заради които си струва да обърнем внимание на финансовото образование на децата:

  • Децата искат да знаят за какво използваме парите:

Ние, човешките същества сме потопени в един икономическо-консуматорски свят. Използваме парите за различни неща в живота ни. Когато имаме пари, задоволяваме почти всички наши нужди. Купуваме си различни видове храна, ползваме всякакви здравни, образователни и публични услуги, електричество, телекомуникации, купуваме дрехи, които ни харесват, купуваме си дом. От парите, с които разполагаме зависи по какъв начин ще се забавляваме, как ще почиваме и така нататък. Също така използваме парите, за да си доставяме различни удоволствия, споделяме удоволствията с когото решим, подсигуряваме си старините и т.н. От парите, с които разполагаме зависи семейството ни как ще живее и децата ни в какво училище ще учат, какво образование ще получат, какви дрехи ще носят, в коя болница ще се лекуват, къде ще ходят на лагер, какви хобита и спортове ще могат да си позволят. Накратко – да имаш пари е важно, а без пари е трудно да живеем по начина, по който бихме желали. По друг начин казано – ако някой каже, че парите не са важни, явно няма пукната пара.

 

  •  Децата трябва да разберат, че не всичко се постига с пари, но също така трябва да разберат какво може да се постигне с пари, за да не останат с грешни впечатления и да могат да осъзнаят и приемат разликата.

Нека разгледаме следните аспекти от живота: Парите са важни, но не и стойностни по отношение на:

–          Любовта;

–          приятелството,

–          щастието,

–          хармонията във връзките и отношенията между хората,

–          вътрешния мир,

–          навиците ни,

–          талантите ни,

–          креативността ни,

–          вземането на личните решения в живота ни,

–          постоянството,

–          търпението,

–          да обичаме това, което правим,

–          да обичаме работата си,

–          да развиваме ценностната си система,

–          да се справяме сами, вместо да обвиняваме и укоряваме другите,

–          да се наслаждаваме на дребните неща.

Дотук парите определено нямат място.

Факт е обаче, че горе описаните аспекти, (както и много други) определят колко сме успешни в живота.

Това са някои от аспектите, които по някакъв начин генерират богатството, както и липсата им генерира бедност по същия начин.

Вярвам, че ако сме успешни означава, че сме богати, но ако сме богати не означава, че сме успешни.

Не е ли удивително? – Когато признаем тези аспекти за основни, започваме да ги откриваме като източници на благосъстояние, от там и на пари и се оказва, че започваме да се учим да имаме. Някой беше казал: „Колкото повече се старая, толкова повече късмет имам“.

Много родители казват на децата си, че: парите не са важни, че не всичко се постига с пари, че любовта не се купува, че приятелството не се купува – но не им казват ЗАЩО? Липсват отговори на незададени въпроси. Ами да – всеки един аспект от живота има две страни и ние трябва да познаваме и двете страни добре, за да можем да се справяме и да ставаме по-силни. Любовта понякога е много болезнена, приятелството също, и това ни прави по-силни. По същия начин трябва да познаваме силата на парите, за да можем да я управляваме, да се владеем и да не се подаваме на слабостите.

  • Децата трябва да се научат да имат

Да се научим да имаме, означава да поставим над парите своя собствен живот, честността и достойнството, стойностите и принципите, които ни водят. Да приемем, че парите са важни и ни позволяват да правим много неща, а в същото време да осъзнаем, че без пари също можем да правим много други неща, с които да превърнем света в едно приятно място за живеене.

Да се научим да имаме означава, че сме в състояние да пожертваме пари заради ценностите, които имаме, вместо да жертваме ценностите, които имаме за пари. Да си дадем сметка, че да имаме или да нямаме пари е нещо временно, докато с талантите ни, стойностите и нагласите, които имаме можем да създадем блага и богатства за нас самите, както и за останалите, в момента в който ние решим.

Да научим децата да имат означава, че трябва да разберат, че да имаш, означава да поддържаш нагласата си за цели и резултати win-win. Това ще рече, че можем да имаме пари, но не за сметка на други хора или принципи, нещастие или страдание, а като подобряваме както нашия живот, така и на останалите.

Да научим децата да имат означава, че трябва да ги научим да управляват с етика и знания ресурсите (лични и социални), които са получили по такъв начин, че да ги поддържат, развиват и подобряват, като оставят след себе си позитивна следа.

motivacia

Да научим децата да имат предполага да им предадем култура на просперитет, с която да привличат това, което искат. Да се намират в състояние на вътрешен мир и хармония и да разбират, че понякога може да не успяват, но това не трябва да ги кара да се чувстват бедни, защото могат да разчитат на ресурсите, които са нужни за създаването на богатствата, които желаят.

Да се учим да имаме не е умение, с което се раждаме, а нещо, което можем да научим и можем да предадем и точно в това се състои важността да образоваме финансово децата си. Да знаем, че можем да покажем нагласите, стойностите, икономическото поведение и знания на младите, да бъдат успешни и да създават богатства, с които да могат да преобразяват света.

 

  • Трябва да дадем на децата култура на успеха.

Измежду най-важните причини да образоваме децата финансово е да ги научим да ИМАТ, както и да развиват нагласите си за УСПЕХИ, което ще им позволи да променят културата на бедност, която доминира на днешно време в обществото ни в култура на УСПЕХ.

 

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.