Недостиг

nedostig

Помислете за нещо, което искате да имате. Какво би бил животът ви, ако изведнъж не може да го имате повече?

Може би детето има нужда от тетрадки с тесни редове или например да събира някакви играчки или да чете книжките на Хари Потър. Би трябвало да имате любима храна, например сладолед или специален вид хляб. Какво бихте направили, ако вече не можете да имате от играчките за колекцията или не можете да имате повече от любимите си книги. Какво ще направите, ако не можете да имате повече от любимия си сладолед или любимия си хляб?
Хората се сблъскват с този проблем всеки ден. Това се нарича „недостиг“. Означава, че няма много от това или не винаги го има на разположение.
Някои плодове и зеленчуци са оскъдни на пазара, защото растат в различни сезони в годината. Поради това, доставките на дадени видове плодове и зеленчуци са ниски, което означава, че те ще бъдат оскъдни на пазара или няма да има постоянно от тях. Лесно може да открием, че не по всяко време можем да намерим ягоди. Защо? Защото няма доставки или е имало само няколко щайги, но са свършили или очакват скоро да получат.
Какво означава това за „търсенето“ на ягодите.

 

Ако много хора търсят ягоди, когато няма такива на пазара означава, че има голямо търсене. Търсенето е голямо не защото цената е ниска (както в повечето случаи), а защото доставките са ниски.

Някой по-възрастен у дома, може да каже какво беше само преди 20-25 години с липсата на бензин. Някъде през 1995 имаше недостиг на бензин. Много хора искаха да си купят, но малко успяваха, защото нямаше достатъчно количества на бензиностанциите. Това е много добър пример. Желанието за покупка е по-голямо от възможността на пазара да достави. Доставките бяха ниски. Заради голямото търсене, бензинът беше оскъден.

Как недостигът се отразява на търсенето и предлагането? Недостигът е зависимост на доставката. Ако ягодите са недостиг, то доставката им е ниска. Ако много хора искат да си купят ягоди, а на пазара няма, то търсенето е голямо, защото има слаби доставки, които причиняват недостиг.

В следващата статия ще продължа на темата с недостигa, съчетан с избора ….

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.