Научете децата да планират финансите си

Накарайте децата да участват в операциите свързани с пари. Не им казвайте, а им показвайте. Всичко върши работа:

plashtane–          да им дадете пари, за да платят на касиерката;

–          да ги накарате да смятат, когато получават рестото;

–          да си купят играчка със спестяванията;

–          да си разпределят пари за седмицата от джобните, а когато започнат да се справят седмично, да преминете на месечни джобни.

–          Накарайте ги да ви четат цените на етикетите в магазина, за да намерите най-добрите условия, заедно;

–          Преди пазар, заедно прегледайте хладилника, за да не купувате излишни продукти;

–          Заедно подготвяйте списък за пазаруване (Целта на собствениците на супермаркета е само една – да си тръгнете от там без пукната пара. Единствения инструмент, който може да ви предпази от това събитие е „списък с покупки“)

–          Преглеждайте заедно месечния бюджет на семейството.

–          Планирайте парите за данъци на годишна база и заделяйте всеки месец по малко – само така ще се предпазите от ябълката в гърлото през март и април, когато е времето за плащане. Ако данъка ви е 240 лв – заделяйте по 20 лв всеки месец. Ако почивката ви е 1000 лв, заделяйте по 80 лв всеки месец или поне половината, за да си гарантирате почивката.

Portrait of cheerful couple and their son lying on sand and looking at cameraДемонстрирайте това поведение пред детето – това ще помогне на цялото семейство. Това са общи цели, които укрепват семейството. Представете си, че цяла година сте заделяли пари за почивката. Идва юли месец и вие спокойно решавате, че можете да щракнете с пръст и да тръгнете. Представете си го, лято е, горещо е, събрали сте цялата сума за почивката и можете да тръгнете веднага. Гарантирали сте финансово спокойствие след завръщането. Спрете да четете и си го представете!

Надявам се, че сте си го представили. Чувството е прекрасно. Това би могъл да бъде един невероятен успех за цялото семейство и мотив да продължите да планирате и по-сериозни начинания. Представете си, че сте постигнали това, всички заедно, цялото семейство. Представихте ли си го?

Не е лесно, но е абсолютно възможно!

Когато изпълните плана, след завръщането от почивката, съберете се цялото семейство и обсъдете заедно с децата какво се е случило.

Това ще ви направи успешни преподаватели по финансова култура за деца.

Така ще им промените начина на мислене и ще ги научите да се справят с парите.

Не мога да повярвам, че рекламират кредити за почивка. Щом ги рекламират, значи има потребители на този кредит. Щракаш с пръсти една седмица с чужди пари и после виеш като куче и се оплакваш, че обстоятелствата са такива и онакива. Обстоятелствата са такива, каквито ние си ги създадем.

Моля, задайте си следните два въпроса:

1. Какво ще загубя, ако заделям всеки месец по 80 лева за почивка през лятото?

2. Какво ще спечеля, ако заделям всеки месец по 80 лв за почивка през лятото?

Ще се радвам, ако някой отговори на въпросите по-долу в коментарите.

Успешна седмица!

Share

Write a Comment

Only registered users can comment.